Els premis

Premis Ciències Ambientals

Els Premis Ciències Ambientals són una iniciativa del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya i l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA), que té com a principal objectiu donar a conèixer el paper fonamental que el col·lectiu de les ciències ambientals té en les transformacions socials, econòmiques i culturals del segle XXI.

Els premis són també un reconeixement a la trajectòria dels estudis ambientals a Catalunya, a la recerca interdisciplinària, a la iniciativa empresarial en el sector del medi ambient i al treball per comunicar els reptes de la sostenibilitat ambiental.

S’estableixen cinc categories amb els següents destinataris:

 • ‘Projecte o treball de final d’estudis’: estudiants universitaris d’últim curs dels estudis de Ciències Ambientals que imparteixen les universitats catalanes.
 • ‘Activitat de recerca’: estudiants dels programes oficials de postgrau (doctorat i màster), personal docent i d’investigació vinculat a les universitats i centres o instituts de recerca en l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat a Catalunya.
 • ‘Iniciativa empresarial’: empreses, emprenedors, organitzacions i entitats, amb seu social a Catalunya, que treballin en l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat.
 • ‘Comunicació ambiental’: ambientòlegs, entitats ecologistes, associacions, tècnics d’ajuntaments, consultories ambientals, centres d’educació ambiental i professionals de l’àmbit de la comunicació ambiental, que hagin dut a terme activitats orientades a la societat catalana.
 • ‘Treball de recerca de Batxillerat’: estudiants que hagin realitzat el Treball de Recerca a un centre d’ensenyament de Catalunya.

En marxa la 5a edició

La cinquena edició dels Premis de Ciències Ambientals es posa en marxa el 14 de juny de 2016, amb termini per presentar els treballs fins el 21 d’octubre. Els guanyadors s’anunciaran a finals de novembre. Els premiats rebran una dotació de 150€, a més d’altres avantatges.

Pots consultar les bases en aquest enllaç. Per inscriure’t, omple aquest formulari. El projecte o treball s’haurà d’enviar a l’adreça premisambientals@coamb.cat.

Aquesta edició dels premis ha rebut el suport d’Ecoembes.

Concurs per al disseny del trofeu

En aquesta cinquena edició dels Premis de Ciències Ambientals posem en marxa un concurs per al disseny del trofeu que es lliurarà al guanyador de cada categoria. El concurs està obert a professionals, particulars i empreses, i les propostes es podran presentar fins el proper 6 de setembre. El guanyador rebrà una compensació econòmica de 150 euros, a més de suport, formació i assistència tècnica per a la fabricació del trofeu per part d’un tècnic especialista de l’Ateneu de Fabricació, que li permetrà conèixer el funcionament de les diferents màquines de fabricació digital. A més, es farà difusió del treball guanyador a través dels canals de comunicació del COAMB, l’ACCA i de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació de l’Ajuntament de Barcelona.

Consulta les bases del concurs. Per participar és necessari omplir aquest formulari i enviar el briefing del disseny a premisambientals@coamb.cat.

 1. Anteriors Edicions

  2015
  ‘Projecte o treball de final d’estudis’

  • Premi: De residu a recurs: Situació actual del subproducte i la fi de la condició de residu a Catalunya (Anna Martínez)

  ‘Activitat de recerca’

  • Premi: El Canvi Global a través dels ulls dels indígenes amazònics (Álvaro Fernández-Llamazares)
  • Accèssit: Contabilidad regional de flujos materiales y presiones ambientales: el caso español (Sergio Sastre Sanz)

  ‘Iniciativa empresarial’

  ‘Comunicació ambiental’


  2014
  ‘Projecte o treball de final d’estudis’

  • Premi: Avaluació i implementació del model de qualitat de l’aire ADMS-URBAN (Elena Escoda Bernal)
  • Accèssit: Eliminació del tricloroetilè de l’aigua mitjançat processos d’oxidació avançada catalitzats per diferents residus (Mireia Raja Mollfulleda)

  ‘Activitat de recerca’

  • Premi: Impacts of atmospheric chlor-alkali factory emissions in surrounding populations (Mercè Garí de Barbarà)
  • Accèssit: L’evolució dels usos i cobertes del sòl (1957-2012) dels sistemes naturals del litoral del Baix Ter. Anàlisi i valoració en un context de canvi ambiental global. (Andreu Porcar Roman)

  ‘Iniciativa empresarial’

  • Premi: Ramats al Bosc (Miguel Villa Quirós)
  • Accèssit: CUÏC (Jordi Escolà Rovira)

  ‘Comunicació ambiental’

  • Premi: DESENDOLLA’T (Gil Salvans  i Joan Canó Pol)
  • Accèssit: El projecte de ciència ciutadana AtrapaelTigre.com (Aitana Oltra, Francisco de Asís Collantes, Frederic Bartumeus, Joan Garriga, John Palmer, Juan Antonio Delgado)

  2013
  ‘Projecte o treball de final d’estudis’

  • Premi: Viabilitat econòmica i ambiental per a l’aprofitament del residu de poda de l’olivera al Segrià Sud (Míriam Jové)
  • Accèssit: Protocol de viabilitat socioecològica del llop (Sergi Cantos)

  ‘Activitat de recerca’

  • Premi: Aplicació de tècniques proteomètriques per optimitzar el creixement de bacteris dehalorespiradors en bioremediació (Ernest Marco)
  • Accèssit: La regulació jurídica dels serveis ambientals dels ecosistemes a Catalunya: anàlisi d’eines i metodologies (Joan Pons)

  ‘Iniciativa empresarial’

  • Premi: GEMMA Biomasskm0, empresa de producció i distribució de biomassa de proximitat al Segrià (Joan Ibars)
  • Accèssit: Associació ‘La Magrana Vallesana’ (Míriam González)

  ‘Comunicació ambiental’

  • Premi: De menjar no en llencem ni mica (Alfons López)
  • Accèssit: Greenhub, blog professional d’ambientòlegs (Maria del Mar Ruiz)

  2012
  ‘Projecte o treball de final d’estudis’

  Anàlisi del metabolisme ambiental de nuclis turístics litorals: El cas de Menorca (Catalina Molina, M.Antònia Oliver, Héctor Romanos i Núria Ruiz)

  ‘Activitat de recerca’
  La construcció d’indicadors estructurals de gestió de residus a través de l’anàlisi espacial de fluxos materials (David Font)

  ‘Iniciativa empresarial’
  Masies + Sostenibles (Laia Espasa)

  ‘Comunicació ambiental’
  El Medi Ambient de TV3 (Xavier Duran)

Un trofeu sostenible