La revista del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya
Núm. 7, Gener - març de 2012
Vers una economia verda

A escala internacional, fa alguns anys que diversos governs impulsen plans d'estímul de l'ocupació i de l'activitat econòmica al sector ambiental i energètic, que contribueixen a lluitar contra el canvi climàtic i promouen una transició de l'economia vers un model baix en carboni. En aquest mateix context, és especialment rellevant -per la seva influència en les polítiques dels seus estats membres- que l'OCDE hagi aprovat la seva Green Growth Strategy, que té entre els seus objectius l'impuls de la innovació i la creació de nous mercats a través de l'estímul de la demanda de béns, serveis i tecnologies verdes.

L'argument de fons que hi ha al darrera d'aquesta estratègia és que l'economia mundial està intentant sortir d'una de les pitjors crisis que ha experimentat mai i que mentre s'intenta resoldre problemes com les elevades taxes d'atur, la inflació o el dèficit fiscal cal continuar buscant formes de garantir el creixement econòmic que no impliquin un retorn al "business as usual"; un retorn que seria imprudent i insostenible i generaria riscos que a la llarga podrien comportar un fre important per al desenvolupament econòmic com el canvi climàtic.

A Catalunya, durant la passada primavera el Consell Executiu va aprovar el Pla de Govern 2011-2014, que inclou entre les seves mesures estratègiques la realització d'un Pla d'Acció per estimular l'economia verda al nostre país, impulsat conjuntament pel Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. Segons es desprèn del document aprovat pel Govern, aquest pla d'acció abastaria sectors com la mobilitat, els serveis energètics i ambientals, la construcció sostenible, la gestió dels residus i de l'aigua, l'ecodisseny, l'agricultura ecològica, l'ecoturisme, la conservació d'espais naturals i del paisatge i la gestió forestal.

En els darrers anys hem assistit -amb més o menys expectació i credulitat- a la proliferació de nombrosos estudis que apunten un futur esperançador en termes de generació d'activitat econòmica i d'ocupació en el sector ambiental i energètic. Així ho destaquen nombrosos informes elaborats per institucions com el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, l'organització ecologista WWF, la Comissió Europea, l'Observatori de la Sostenibilitat a Espanya (OSE), l'Escola d'Organització Industrial (EOI), entre altres.

Tots aquests elements són esperançadors per als professionals i les empreses del sector. Són suficients? Serem capaços d'impulsar decididament l'activitat econòmica en aquest àmbit, considerant-lo com un sector estratègic de l'economia europea i catalana? Esperem que així sigui. Ara només falta confiar que hi arribem a temps.Hemeroteca
Què és .ambiental?
Subscripció
Contacte
Equip de redacció