La revista del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya
Núm. 7, Gener - març de 2012
Meritxell Martell - Vocal de Serveis Ocupacionals del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) i directora de Merience Strategic Thinking
L'ecoemprenedoria

"Tot està per fer i tot és possible", diu el poema de Miquel Martí i Pol. Segurament la frase es pot adaptar també al nostre àmbit professional. En un moment com l'actual, on la crisi s'ha convertit en el tema estrella, una de les opcions possibles i una de les més creatives esdevé convertir-se en emprenedor/a. En aquest nou context socioeconòmic, la protecció ambiental i la sostenibilitat continuen sent un requisit exigible per a les empreses i les administracions públiques d'arreu. I per tant, sembla que hi ha opcions obertes per treballar en el camp del medi ambient.

D'altra banda, hi ha una sèrie d'iniciatives en tots els àmbits (internacional, europeu i català) que suposadament han d'impulsar canvis de model productiu i crear ocupació per als professionals del medi ambient. Els resultats d'aquestes iniciatives, si bé poden comportar un impuls significatiu per fomentar la transició cap a una economia verda o sostenible, solen trigar bastant en materialitzar-se. I del que es tracta és, sobretot, de buscar alternatives en un moment crític on cadascú depèn en gran part d'ell mateix per subsistir i reinventar-se. Sens dubte, el motor de l'economia a Catalunya són les microempreses i les PiMEs. I és en aquest àmbit on, segurament, hi ha un futur més atractiu i prometedor.

Un mercat amb molt de futur
Segons diferents estudis (Fundación Biodiversidad, 2010; Fundació Fòrum Ambiental, 2010; Barcelona Activa, 2010, vegeu quadre adjunt), el mercat ambiental és un dels sectors amb millors perspectives i, per tant, cal mirar el futur amb optimisme. En l'àmbit de les energies i el canvi climàtic encara hi ha un llarg camí per recórrer. I si bé sembla que els sectors més tradicionals com la gestió dels residus i l'aigua han arribat al seu llindar, els/les emprenedors/es també tenen cabuda per dedicar-s'hi professionalment. De fet, en el darrer estudi d'inserció laboral del COAMB es detecta que cada cop hi ha més llicenciats/des en ciències ambientals que opten per ser professionals autònoms i constituir la seva pròpia empresa.

Des de la meva experiència, un dels aspectes clau per "crear-te" la teva pròpia feina és, a part de la motivació i la força de voluntat, la innovació i, per tant, la capacitat d'explorar mercats de futur i aportar valor afegit. L'ambientòleg/oga emprenedor/a ha de buscar oportunitats allà on altres només veuen amenaces i estar disposat a assumir riscos. És un promotor que fa realitat una idea de negoci i ha de tenir una elevada capacitat de creativitat, habilitat per a la gestió i ser capaç d'establir una xarxa de contactes que li permetin accedir al mercat. I aquest mercat cada cop serà més global, amb la qual cosa la internacionalització, és un altre dels aspectes clau per afrontar els reptes actuals a mig i llarg termini.

Els professionals del medi ambient han d'aprofitar el moment actual per proposar el canvi de paradigma i de model socioeconòmic aportant solucions de sostenibilitat. I això també és possible com a emprenedor/a, apostant per un projecte d'autoocupació i fent possible una idea amb optimisme.

Meritxell Martell és Doctora en Ciències Ambientals per la University of East Anglia i llicenciada en ciències ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Actualment dirigeix Merience Strategic Thinking, des d'on col·labora amb un ampli ventall de professionals i experts de diversos àmbits per desenvolupar projectes de qualitat adreçats a la comunicació i la gestió del risc i de la seguretat ambientals. També és vocal de Serveis Ocupacionals del COAMB i membre de la Junta Directiva de PIMEC.
« primer   1 2 3 4 5 6 7   següent últim »
1 de 24
Hemeroteca
Què és .ambiental?
Subscripció
Contacte
Equip de redacció