La revista del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya
Núm. 7, Gener - març de 2012
Sergi Rovira - Consultor especialista en governança i sostenibilitat
Rio +20: El repte de l'economia verda

El juny vinent, les Nacions Unides organitzaran una  Conferència sobre Desenvolupament Sostenible a Rio de Janeiro  (vint anys després de la mítica conferencia de Rio del 1992 i d'aquí el nom de Rio+20). Inicialment, es volia revisar els acords de 1992, però ja a la primera reunió preparatòria es van establir dues prioritats al centre del debat: el marc institucional internacional per al desenvolupament sostenible i una economia verda en el context del desenvolupament sostenible i l'eradicació de la pobresa.

Feia molts anys que es debatia sobre la reforma de les institucions internacionals i, és per això que, en aquest àmbit, ja hi havia un discurs elaborat. En el de l'economia verda, però, no s'havia desenvolupat un relat global, , per la qual cosa ha calgut dur a terme un treball internacional ampli. En aquest camp, el PNUMA va ser pioner al llançar el seu informe sobre l'economia verda que ha esdevingut un referent, i en què s'afirma que amb un 2% del PIB mundial seria suficient per fer la transició.

L'economia verda ara ja té moltes definicions (fins i tot, hi ha qui parla de creixement verd, com l'OCDE) , però em sembla que la idea central és que es tracta que l'economia estigui al servei de les persones (i no a l'inrevés). De totes maneres, l'economia verda es pot quedar en un lema si no s'omple de contingut i aquí és on cal anar a buscar les propostes concretes, que diuen que cal invertir en:
- Enfortir el capital natural, és a dir, la capacitat dels ecosistemes (boscos, oceans, rius, sòls, etc.) de continuar oferint els seus serveis i productes.
- Desenvolupar nous sectors que han de ser les fonts de riquesa del futur (energies renovables, habitatge sostenible, producció eficient en l'ús de l'energia i de materials, etc.).
- Transformar els sistemes productius que malmeten els recursos naturals (com poden ser les pesqueries sobreexplotades o la mineria, per exemple). A més, mentre es recuperen els ecosistemes també cal vetllar per les persones que es queden sense feina.

Les reunions internacionals organitzades per les Nacions Unides van adquirir molt mala premsa durant els anys noranta: les titllaven d'ineficients i inoperatives. Tot i això, es van descontextualitzar. I és que aquests espais internacionals de trobada s'han de valorar en un context molt més ampli i analitzar-ne les repercussions a llarg termini. Només cal veure, avui, quins han estat els efectes de l'Agenda XXI en els darrers 20 anys: és impressionant. D'acord, no és suficient i els indicadors no ens aporten resultats per a l'optimisme, però hem de ser conscients d'on érem i d'on som ara. Les conferències internacionals marquen l'agenda internacional i les prioritats polítiques d'arreu del món. En aquest marc, Rio +20 pot marcar l'agenda de la propera dècada. La sostenibilitat és i serà un tema central (sobretot al voltant del canvi climàtic), però no podem afrontar aquest repte si no s'hi inclou l'economia. Ara és prioritari donar respostes a l'altura de les necessitats del segle XXI i la Conferència de Rio+20 ha de servir per fer un salt definitiu cap a la integració de l'economia i el respecte ambiental.

Nota bene: Les Nacions Unides van obrir un període d'aportacions per al document. En aquest procés, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha realitzat un document de síntesi de propostes que s'ha enviat a Nacions Unides.

 

Sergi Rovira és assessor en polítiques ambientals especialitzat en governança ambiental i institucions ambientals internacionals. Ha estat responsable de projectes de governança i sostenibilitat d'Ubuntu -
Fòrum Mundial de Xarxes de la Societat Civil, i Cap de l'Àrea de Sostenibilitat del Centre UNESCO de Catalunya - Unescocat. És coautor de diverses publicacions per la promoció del coneixement dels reptes ambientals globals.
« primer   1 2 3 4 5 6 7   següent últim »
1 de 24
Hemeroteca
Què és .ambiental?
Subscripció
Contacte
Equip de redacció