21 maig, 2024

El 27 d’abril de 2024 va tenir lloc a la tarragonina població de Vila-seca la celebració del 20è aniversari del COAMB. Una trobada on es varen reunir més de 200 persones al Celler del municipi gràcies al suport de l’Ajuntament i, concretament, del seu alcalde Pere Segura i la tinent d’alcalde Manuela Moya.

La jornada va arrencar amb les paraules del primer president del COAMB, en Sergi Cantó, i de l’actual presidenta, Mons Badia, on es van recordar les primeres accions per professionalitzar i reconèixer els i les ambientòlogues i les grans fites aconseguides a dia d’avui, com la creació del Cos d’Ambientòlegs l’any 2021. L’actual presidenta va destacar la valentia que necessiten els ambientòlegs i ambientòlogues per afrontar la situació d’emergència climàtica actual i la necessitat de buscar noves formes creatives per aconseguir resultats diferents.

La divulgadora científica Evelyn Segura va ser la conductora de tot l’esdeveniment que va obrir amb una taula institucional on es van trobar la Mons Badia, presidenta del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, en Samuel Reyes, director de l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat de Catalunya, la Mireia Boya, directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya. l’Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya de la Generalitat de Catalunya i la Marta Morera, directora de l’Institut Català d’Energia de la Generalitat de Catalunya. Durant més d’una hora, es va estar parlant de la professió de les ciències ambientals, experta i versàtil alhora, com la pedra angular per avançar cap a una societat més sostenible i resilient.

Totes les persones presents van destacar la importància de tenir ambientòlegs i ambientòlogues dins dels seus equips que tenen l’empenta i la visió d’entendre la complexitat de la realitat ambiental de manera sistèmica per trobar les solucions aplicables.

El Celler es va omplir de projectes innovadors durant l’entrega dels 8ns Premis de Ciències Ambientals. Sis categories de premis i una trentena de projectes presentats. Val a destacar que enguany se li ha afegit una nova, la de l’ambientòleg o ambientòloga de l’any, que per primera vegada ha recaigut sobre Leo Bejarano, des de fa un any cap de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic i expresident del COAMB. Per saber més sobre els premis i els premiats, pots consultar la informació a la noticia del nostre web.

Aquesta trobada a més de ser un moment de posar en valor la professió, va ser un cúmul de somriures, abraçades i retrobades entre moltes persones que van estudiar juntes la carrera o que, fins i tot, feia anys que no es veien. Un esdeveniment emocional en el qual els fills i filles (futurs ambientòlegs, qui sap!) també eren benvinguts i van tenir el seu espai per gaudir de la festa. Mira totes les imatges que recullen els millors moments!

De la mà de la Fundació d’Antigues Caixes Catalanes i el grup Vivim del Cuentu, una trentena de criatures van aprendre sobre economia circular i sobre medi ambient. El taller el Repte Circular vol explicar la importància del consum responsable, la reutilització i el desenvolupament sostenible. Pel que fa als contes, Vivim del Cuentu aconsegueix donar una volta de gir més als contes tradicionals i, en el seu espectacle, la Revolta Climàtica, els personatges populars s’alcen com activistes ambientals reclamant un planeta on viure.

I com no podia ser d’una altra manera, als volts del migdia va començar la part més distesa de l’aniversari. Un vermut musical amenitzat per un punxadiscos en directe i un tastet de vins de cellers que compten amb ambientòlegs i ambientòlogues en els seus equips. Mas Polit, La VinyetaAlícia i Josep ViticultorsRosell Gallart van oferir diferents productes dels seus cellers en un vermut on la música quedava soterrada pels riures i les animades converses de totes les assistents.

L’Ajuntament de Vila-seca va oferir, a més del Celler, l’espai del Castell, una de les principals atraccions del municipi, on va tenir l’àpat pica- pica. Un moment més per continuar xerrant i per seguir posant-se al dia. Continuant amb la coherència ambiental de tot l’esdeveniment, el menú que es va oferir va ser vegetarià, ja que té molt menys impacte que les opcions amb carn o peix. En acabar es va calcular la petjada de carboni de tot l’esdeveniment. Per descobrir-la, es pot consultar la infografia resultant.

A la tarda, i per a totes aquelles persones que volien continuar celebrant, es va fer una visita guiada pel Castell així com la projecció de la pel·lícula Demain. El Castell, símbol de la vila, està documentat des del segle XII i ha estat (i està) íntimament lligat a la història el municipi. Durant la visita es va fer un recorregut per la història de l’edifici, però també de Vila-seca així com de les obres d’art contemporani del seu interior.

El film és un cant a l’esperança i l’optimisme mitjançant un viatge per diferents projectes que reinventen l’agricultura, l’energia, l’economia, la democràcia i l’educació, albirant la possibilitat que sorgeixi un nou món.

Ha estat un esdeveniment molt rellevant pel COAMB i per a totes les persones que el formen i així es reflecteix a les imatges que es van recollir i que pots consultar aquí així com a tota la premsa que és se’n va fer ressò, més de 20 impactes a mitjans!

Moltes gràcies a totes les assistents per ser-hi!