Renovables
14 abril, 2021

El COAMB ha demanat per carta que la planificació del desplegament de les energies renovables sigui “ordenada, consensuada amb els agents locals i on, sobretot, s’integrin i es respectin els valors ambientals, territorials, socials i agronòmics del país”.

El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya ha fet arribar per carta a les principals institucions competents la seva preocupació per un correcte desplegament de les energies renovables al territori i l’assoliment dels objectius de transició energètica.

En la carta s’expressa la preocupació per “l’actual model, basat en un vistiplau força genèric a qualsevol projecte únicament condicionat a uns factors molt determinats, fa que es posin en risc sever molts vectors ambientals i consensos territorials assolits en matèria de paisatge i desenvolupament rural i agrari”. La carta amb les consideracions pertinents s’ha fet arribar a les Conselleries d’Empresa i Coneixement,  la d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i la de Territori i sostenibilitat; a les Direccions Generals de Polítiques Ambientals i Medi Natural, i de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic; a l’Observatori del Paisatge de Catalunya i al’Institut Català d’Energia; i a les quatre diputacions.

Paral·lelament, el mateix Col·legi ha posat en marxa el ‘Grup de Treball del COAMB sobre el model d’implantació de les energies renovables a Catalunya’ amb l’objectiu de desenvolupar tot un seguit d’accions enfocades a aportar solucions a aquesta problemàtica que va en augment.

Finalment el COAMB considera que cal una “revisió profunda del Decret Llei 16/2019, fer una planificació territorial de la transició energètica i garantir que el desplegament de les energies renovables assegurarà un equilibri ambiental, econòmic i social, de forma que podem escollir un escenari menys perjudicial”.