26 febrer, 2016

El COAMB proposa la incorporació contractual del Subministrament Mínim Garantit en les tarifes elèctriques per evitar situacions de pobresa energètica generant coresponsabilitat entre ciutadans, administració pública i empreses comercialitzadores

El dimecres 24 de febrer va tenir lloc una trobada entre el COAMB i l’Institut Català de l’Energia (ICAEN). A la trobada van assistir la directora de l’ICAEN, Assumpta Farran, el Cap de Divisió de Planificació Energètica de l’ICAEN, Joan Esteve Reyner, el Cap d’Àrea de Planificació i Regulació Energètica de l’ICAEN, Albert Casanova Cebrian, la presidenta del COAMB, Susana Pascual, el vicepresident del COAMB, Josep Escarrà, i la Marta Marsó i l’Anna Martínez, membres del grup d’Energia i Canvi Climàtic del COAMB.

L’objectiu de la trobada va ser realitzar aportacions al Pacte Nacional per a la Transició Energètica, tot i que també es va aprofitar per fer una presentació del COAMB a l’ICAEN i per parlar d’altres temàtiques relacionades amb els ambientòlegs i ambientòlogues i l’energia per poder establir sinergies entre l’ICAEN i el nostre col·legi professional.

El Pacte Nacional per a la Transició Energètica, que actualment es troba en procés de concertació, vol promoure un canvi del marc regulador per garantir el control democràtic de l’energia i per definir l’accés a l’energia com un dret fonamental, en què hi participin tots els agents implicats.

Durant la reunió, es va matisar la demanda d’indicadors i mecanismes de control en aspectes socials, econòmics i ambientals que garanteixin unes actuacions eficients, transparents i responsables en el sector energètic.  El COAMB va voler fer èmfasi en alguns punts del document com els efectes sobre el canvi climàtic en l’ús de les energies renovables, la necessitat de definir una política clara en la planificació del tancament i desmantellament nuclear, d’actualitzar el Pacte a les polítiques internacionals, europees i nacionals que es derivin de l’Acord de Paris, potenciar el balanç net en l’autogeneració i de tenir en compte una xarxa de càrrega de vehicles elèctrics en l’àmbit del transport, entre d’altres. En termes de pobresa energètica, el COAMB proposa l’establiment del Subministrament Mínim Garantit per evitar talls de subministrament a la ciutadania. Aquesta tarifa de Subministrament Mínim Garantit tindria un preu bonificat (preu de cost de l’energia) i es posaria de forma automàtica en haver-hi un impagament, amb unes restriccions en potencia i consum d’energia mentre s’està en aquesta tarifa. D’aquesta forma no es genera deute, el consumidor es veu obligat a adoptar mesures d’eficiència energètica  i tant administracions, empreses energètiques com ciutadania assumeixen les seves responsabilitats.