24 abril, 2020

El Jaume Marlès és ambientòleg i expert en biodiversitat. Des de fa uns anys participa al Grup de Medi Natural del COAMB, però actualment, a més, és vocal del camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. No et perdis la conversa que hem mantingut amb ell per conèixer la seva trajectòria i la seva motivació per formar part del Col·legi.

1. Des de fa uns anys formes part del Grup de Medi Natural, que inclús vas coordinar, i recentment t’has incorporat a la Junta del COAMB com a vocal del camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Què t’ha animat a participar més activament al Col·legi?

Vaig començar a participar al Col·legi ja fa uns anys quan es va crear el Grup de Medi Natural. El motiu va ser que em semblava molt important que el Col·legi comptés amb un grup o comissió específic per a l’àmbit de la natura i la biodiversitat, que fins aquell moment no estava representat. Més endavant, vaig portar inclús la coordinació d’aquest grup. Però després, en un moment en què a nivell laboral, entre d’altres, tenia una exigència molt gran, vaig haver de traspassar la coordinació, tot i seguir formant part del grup.

En temes de natura sempre he estat molt implicat. Per exemple, vaig anar al Parlament com a representant del COAMB quan es va tractar la nova Llei de Patrimoni Natural.I ara més recentment, se’m va proposar participar com a vocal i em va agradar tot i que m’ho vaig pensar perquè és un compromís i amb la feina a vegades costa, però la professió i el col·legi per mi són molt importants, així que m’hi vaig llençar.

2. Quins objectius tens com a vocal? Què t’agradaria aconseguir durant els propers dos anys de Junta?

Ara mateix volem organitzar alguna activitat telemàtica per commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient. Però a nivell general, els objectius serien intentar vetllar pel paper de l’ambientòleg al territori, donar a conèixer el Col·legi, organitzar alguna trobada o sortida… Bàsicament, voldríem donar resposta a les consultes o dubtes que poden sorgir en el si del COAMB i que estan més arrelades al territori. Per exemple, amb el territori és important conèixer qui són els col·legiats de la zona, cadascú té una expertesa i podem fer xarxa. Pot servir per col·laborar.

3. A nivell professional, ets investigador a l’ICTA i tècnic a Ferrovial. Ens podries explicar en què consisteix la teva feina?

D’una banda, sóc tècnic gestor d’espais verds a Tarragona. I de l’altra, estic com a investigador i col·laborador en un grup de recerca de l’ICTA-UAB sobre conservació, biodiversitat i canvi global. I a un altre nivell, també estic a la comissió de natura de l’Institut d’Estudis Vallencs (IEV).

Pel que fa a la meva feina, en el meu dia a dia com a tècnic gestiono personal i feines segons l’època estacional, per exemple control de plagues, segues, desbrosses, podes, noves plantacions, selecció d’espècies… Tinc horari de 7 a 15 amb flexibilitat, el que em permet anar a l’ICTA si cal.

I en el cas de l’ICTA, treballo molt des de casa. Faig publicacions o articles sobretot sobre biodiversitat. En realitat, la meva feina com a tècnic està molt lligada a l’àmbit en el qual faig recerca. Ara, per exemple, estem fent uns plafons descriptius de la fauna per a l’Observatoride la Tordera i el Besòs, i recentment un llibre sobre les Reserves de la Biosfera Mediterrània, i un projecte Europeu sobre biodiversitat a l’Atlas Marroquí. Col·laboro molt amb el Martí Boada, que és qui em va introduir tant a les Ciències Ambientals com a la recerca.

4. I anteriorment, quina és la teva experiència en el camp ambiental?

La meva vida laboral sobretot ha estat aquesta. Prèviament havia fet alguna feina temporal també en temes de biodiversitat, sanitat i en un arxiu. I abans de Ciències Ambientals vaig estudiar Enginyeria Agrícola, però sempre he tingut un vincle molt gran amb la biodiversitat.

5. Quan i en quina universitat vas estudiar Ciències Ambientals? Com vas decidir els estudis que volies cursar?

Vaig estudiar del 2007-2009 a la UAB, ja que només vaig haver de fer el segon cicle en haver cursat prèviament agrònoms. La decisió va ser perquè tot i agradar-me agrònoms, el paper era molt d’enginyer i a mi m’agradava més la biodiversitat, biologia…

En paral·lel, havia conegut al Martí Boada amb algun curs i ell em va animar. Em sento molt més ambientòleg que agrònom, sempre d’un punt de vista naturalista, estic molt content d’haver-ho fet. Em va marcar i ho vaig gaudir. Em va agradar molt la carrera i el paper de la carrera. A més, vaig començar a treballar just abans d’acabar la llicenciatura.

6. A banda de la llicenciatura vas cursar un màster en Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat, i també vas obtenir el doctorat. Què et va portar a voler-te seguir formant? Perquè en l’àmbit de l’ecologia i la biodiversitat?

El Màster el vaig cursar al CREAF i el projecte el vaig fer a Mèxic. Ja el 2007, el meu primer any estudiant Ciències Ambientals, vaig començar a col·laborar amb el grup de recerca del Martí Boada. Una cosa va portar a l’altra i vaig fer el doctorat (ICTA-UAB) en un àmbit molt relacionat amb la meva feina, sobre biodiversitat urbana.

I el fet d’inclinar-me per aquests temes em ve de lluny. Sempre m’han agradat les plantes i els animals, els meus avis eren pagesos i per tant aquesta passió em ve pels meus origens familiars. Pel que fa a la biodiversitat urbana em va venir per la feina. En principi m’atreia més la natura més salvatge, però poc a poc se’m va despertar aquesta vocació més urbana, perquè també t’adones que la natura hi és present a la ciutat.

7. Com t’imaginaves el teu futur laboral quan estaves a la universitat?

Sempre vaig treballar de moltes coses mentre estudiava. Però quan feia Agrònoms ja se’m va despertar més la il·lusió per fer recerca. Per això ha seguit fent recerca tot i tenir una altra feina, així que suposo que ja estudiant m’imaginava un futur laboral semblant al que tinc. Cal pensar que jo vaig estudiar Ambientals ja amb vint-i-llargs, i amb experiència laboral, pel que potser veia les coses diferents a altres companys i companyes.

8. Què diries als companys i companyes de professió perquè s’animessin a participar al Col·legi?

Els hi diria que en el sí del Col·legi hi ha moltes formes diferents de participar i penso que la gent que s’identifica amb una temàtica concreta es poden sumar als Grups d’Interès pertinents. Participar en un d’aquests grups és una manera d’estar al dia com a ambientòleg, ja que suposa que contínuament es rep informació d’aquella temàtica concreta… et mantens viu, estàs al dia i coneixes gent de la mateixa professió que et pot obrir portes. El COAMB és un col·legi actiu i jove, treu-li profit!

9. I als joves que tot just comencen els estudis de Ciències Ambientals, quins consells els hi donaries?

Els hi diria que no s’espantin, que estudiïs el que estudiïs passa que tot canvia molt quan surts de la universitat a la vida laboral. Però sobretot que tinguin clar que un ambientòleg és una figura molt pluridisciplinar. Per això els hi recomano que les persones que s’identifiquin amb una temàtica concreta, que lluitin per ella.

A més, l’ambientòleg, a diferència d’altres carreres i professions, tot i ser multidiscilpinar és una figura molt important dins l’actualitat del medi ambient. Tenim una visió global de tot i podem treballar en una temàtica molt concreta, aprenem.

Però vaja, jo els hi diria que estudiïn el que els hi agradi, que no es desmoralitzin, la carrera i l’ambient són molt bonics, disfruteu-los! I, per acabar, que lluitin pel futur de l’ambientòleg i del medi ambient!