18 novembre, 2021

El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya ha celebrat enguany la setena edició dels Premis Ciències Ambientals. En aquesta ocasió, s’hi podia presentar qualsevol iniciativa ambiental i s’hi establien tres categories guanyadores: Iniciativa més votada; millor fotografia i millor iniciativa.

1.744 persones voten entre les iniciatives finalistes

La iniciativa més votada ha estat la Ronda Verda, amb el 21,2% dels vots. La Ronda Verda és l’execució d’un projecte de caire popular de manteniment d’un camí a força de caminar, situat a la façana nord del nucli urbà d’Esparreguera. Amb un recorregut de 3 km, paral·lel al municipi, i una franja d’uns 50 m al límit urbà, la Ronda travessa camps d’oliveres abandonats, rouredes i fonts vives en anys humits. El camí resulta fàcilment accessible, rep visites de grups escolars, i acull activitats educatives i de lleure.

Per a aquesta categoria, es van obrir les votacions al públic durant una setmana. En total, van participar 1.744 persones, de les quals 369 van escollir la Ronda Verda, fent-la guanyadora.

Dos fotògrafs professionals escullen la millor instantània

El jurat de la categoria de millor fotografia ha estat format per Ferran Aguilar i Cristina Abilleira. Ambdós fotògrafs van coincidir en què la imatge de la iniciativa Monitoreig de les poblacions del tritó pirinenc era la millor per la seva composició, l’ús del color, el respecte a l’ésser viu i l’ús del desenfocament, entre d’altres detalls tècnics.

Aquesta iniciativa consisteix en el mostreig regular d’una població de tritó pirinenc a la baixa Garrotxa. També es fan mostrejos en altres torrents propers per veure’n la distribució. Aquesta iniciativa es porta a terme com a resultat d’un treball de final de grau a la Universitat de Girona durant el 2018. En l’actualitat, es continua realitzant el monitoratge sense suport econòmic i amb l’assessorament de la Societat Catalana d’Herpetologia.

La millor iniciativa és un estudi de l’ISGlobal

Per últim, un jurat composat per la Junta del COAMB ha escollit l’estudi L’impacte de la planificació urbana i del transport a la salut, de Tamara Iungman (ISGlobal), com a millor iniciativa. L’objectiu d’aquest treball va ser estimar les morts que podrien ser evitades si es complissin amb les recomanacions internacionals d’exposicions ambientals (contaminació de l’aire, soroll, presència i accessibilitat a espais verds i excés de calor) a la ciutat de Barcelona.