L’interès i urgència d’emprendre accions per a l’adaptació al canvi climàtic de les ciutats es va fer palès el passat divendres 31 de març a la Jornada “Resiliència Urbana per a l’adaptació local al canvi climàtic” coorganitzada per la Diputació de Barcelona, el Club del Pacte d’Alcaldes de Catalunya, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la sostenibilitat i el COAMB, i a la que van assistir prop de 100 persones, especialment tècnics del món local, investigadors i entitats.

Es va comptar amb ponents d’excepció com Lorenzo Chelleri (Urban Resilience Research network – GSSI/UIC) i Dan Lewis (ONU-Habitat), que van emmarcar i analitzar críticament el concepte de resiliència urbana i van exposar els reptes existents a nivell global per a la sostenibilitat dels sistemes urbans.

A continuació, i enfocant a l’escala local, Ramon Rabella de la Diputació de Barcelona, va presentar exemples d’acció local per a l’adaptació i va fer èmfasi en els reptes de planificar i impulsar mesures més enllà dels mandats de quatre anys.

Entrant en l’aplicació pràctica del concepte de resiliència, Francesc Baró (ICTA-UAB) va exposar què són les anomenades “solucions basades en la natura” i Luís Tejero, de l’Ajuntament de Madrid, va il·lustrar el pla del consistori madrileny per aplicar aquestes solucions a la ciutat, destacant la importància de l’esforç de coordinació i comunicació entre diferents departaments per assolir objectius.

Tot i la dificultat de realitzar balanços econòmics que permetin demostrar la necessitat d’impulsar mesures valentes d’adaptació al canvi climàtic, vam intentar aprofundir en la valoració econòmica de l’adaptació amb Josep Garriga, que va exposar de manera molt didàctica els antecedents i el marc general d’aquest tipus de càlculs a nivell global i de regió. Per últim, vam comptar amb l’exemple del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES) de Granollers, presentat per Virgínia Domingo, que inclou una aproximació als costos de no actuar.

A la taula rodona final, tres municipis (Barcelona, Mollet i Premià de Mar) van exposar accions concretes que estan posant en pràctica, moltes de les quals formarien part de les solucions basades en la natura i que contribueixen tant a l’adaptació al canvi climàtic del municipi com al benestar i qualitat de vida dels ciutadans.

Consulta les presentacions de la Jornada