20 desembre, 2022

Parlem amb Marc Pascual, tresorer del COAMB, que ens explica la seva trajectòria professional i com ha arribat a aplicar els coneixements ambientals en una feina que, d’entrada, no sembla per a ambientòlegs.

 

Quan i per què decideixes assumir la tresoreria del Col·legi?

Poques setmanes abans de l’assemblea, l’actual presidenta, la Mons Badia, m’ho va proposar i vaig decidir fer de tresorer si sortia escollida la nostra candidatura.

Cal dir, que a l’etapa final de l’anterior Junta ja vaig agafar el càrrec tot i que vaig fer molt poques funcions.

 

Quan i en quina universitat vas estudiar Ciències Ambientals? Com vas decidir els estudis que volies cursar?

Vaig estudiar a la Universitat de Barcelona entre l’any 2009 i el 2014. Ambientals va ser la meva segona opció però estic molt content d’haver fet la carrera.

 

A banda de la llicenciatura en Ciències Ambientals, vas cursar un Màster en Intervenció i Gestió Ambiental. Perquè aquesta especialització?

En acabar la carrera la majoria dels companys estudiaven màsters, això em va moure a continuar estudiant. Buscava un element diferenciador i que s’ajustés a les meves preocupacions. Sempre m’ha agradat treballar amb persones i vaig optar per uns estudis inscrits a les Facultats de Psicologia de la UB i la UAB.

Aquest màster donava molta importància a com aplicar diferents polítiques de medi ambient en un entorn ocupat per persones, en un entorn que, en general, no està buit.

 

Actualment treballes com a account manager al grup Brenntag, en què consisteix la teva feina?

Senzill, treballo de comercial. L’empresa es dedica a la compra-venta de matèria prima per a la indústria i el meu rol s’orienta al tancament de vendes, relació amb clients, generació de nous negocis…

Sorprenentment, haver estudiat ambientals m’ha ajudat molt a moure’m per diferents tipus d’indústries i entendre amb relativa facilitat certs processos. Per exemple, treballo orientat a la indústria agrícola i dia a dia parlo de nutrició vegetal, sòls….

Tot i que no tots els comercials, en general és un rol ocupat per professionals amb formació en Química o Enginyeria Química.

 

I prèviament, a la Fundació Pere Tarrés, que hi aportaves com a ambientòleg?

A la Fundació hi realitzava dues feines diferenciades. Una part de la meva jornada s’enfocava a fer la preparació de l’organització per a la certificació de la ISO 14.001. Vaig participar activament en la identificació de riscos, elaboració de documentació i integració amb altres normes vigents.

L’altra part de la meva jornada era amb monitors/es de lleure educatiu, coordinava grups de voluntaris i organitzava esdeveniments. En aquesta tasca m’esforçava per aportar una visió de sostenibilitat en les activitats realitzades (reducció de material, optar per proveïdors locals, opcions de transport compartit…).

 

Com t’imaginaves el teu futur laboral quan estaves a la universitat?

Diferent! M’hagués agradat molt dedicar-me a una feina del sector del “medi ambient”, també vinculat a l’industria però des d’un rol diferent.

Al buscar feina en el sector industrial les condicions laborals eren molt millorables: necessitat de vehicle propi, molts km, salaris ajustats… Vaig tenir sort de trobar la feina actual tot i que estic allunyat de la tasca que pertocaria més a un ambientòleg.

 

Quan i perquè vas decidir entrar al COAMB?

Mentre treballava a la Fundació vaig decidir que volia un canvi laboral. Va ser llavors quan vaig entrar al COAMB, vaig utilitzar la borsa de treball, també vaig participar en una sessió d’assessorament professional… Des de llavors a ara, he estat vinculat a diferents grups i participant en el seu dia a dia.

 

Què diries als companys i companyes de professió perquè s’animessin a participar al Col·legi?

Que al COAMB hi ha gent molt interessant i motivada! Tant per tractar el contingut de la professió (grups d’interès, trobades…) com per abordar elements relacionats amb la tasca professional (borsa de treball, defensa de la professió, assegurances de responsabilitat civil…).

 

I als i les joves que tot just comencen els estudis de Ciències Ambientals, quins consells els hi donaries?

Que el món laboral és molt divers i les opcions no sempre són evidents. En el meu cas, a la feina que desenvolupo aplico a diari coneixements apresos a la carrera, des de química de l’aigua o ciències del sòl a biologia vegetal…

És important tenir paciència i anar fent poc a poc, de ben segur la carrera ofereix oportunitats i es poden aprofitar!