2 maig, 2016

L’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) i el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) han organitzat durant el mes d’abril la vuitena edició dels Diàlegs Ambientals dedicada a debatre sobre Medi Ambient i Política. La sessió de clausura, que va tenir lloc el dimecres 27 d’abril, es va centrar en el tramvia de la Diagonal i va comptar amb la participació de: Ricard Riol, president de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic; Oriol Altisench, director adjunt a la gerència d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i Marta Canut, presidenta de l’Associació Diagonal Barcelona.

Disparitat d’opinions

El debat sobre el tramvia va generar posicions enfrontades amb arguments tècnics i emocionals. D’una banda, en Ricard Riol va defensar el tramvia com a solució a l’esgotament del sistema d’autobusos i va exposar exemples de ciutats europees que han impulsat aquest sistema de transport. De l’altra, la Marta Canut es va mostrar partidària de l’autobús elèctric per ser més econòmic que el tramvia. Per últim, l’Oriol Altisench va parlar del projecte tècnic defensant el tramvia per dos motius principals: resoldria un problema de transport públic amb línies d’autobús saturades i també per fer front a un problema de contaminació i salut pública. En finalitzar el debat, i en un intent per acostar posicions, el Ricard Riol concloïa que potser només estaven a un carril d’arribar a un acord.

Cicle de debats

Els Diàlegs Ambientals 2016, dedicats a ‘Medi Ambient i Política’, han tingut lloc els quatre dimecres d’abril a l’Institut d’Estudis Catalans. La primera sessió, dedicada a Natura, Societat i Política, es va obrir amb unes paraules de Janet Sanz, quarta tinent d’alcaldessa d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, i va comptar amb la presència de l’investigador Giacomo d’Alisa (ICTA) i el professor Josep Espluga (UAB). La segona va versar sobre Ecologia i Moviments Socials i hi van participar la diputada del Parlament de Catalunya, Mireia Boya, la regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Mercedes Vidal, el Jordi Gimisó de DEPANA, la Maria Garcia d’Ecologistes en Acció i la Sonia Garcia  del Moviment per la Justícia Climàtica. La tercera es va dedicar al Medi Ambient i els Mitjans de Comunicació amb els periodistes Lluís Reales de BTV i Jordi Prades de la URV. Tot el cicle ha estat moderat per la periodista Marta Càceres.