9 maig, 2023

Enguany la Universitat Autònoma de Barcelona celebra els 30 anys de la carrera de Ciències Ambientals i des del COAMB creiem que és un bon moment per fer un retrospectiva i saber, des de l’òptica d’una referent en l’ensenyança, com està la professió i com avancen els estudis per formar els nous i noves professionals del medi ambient i la sostenibilitat.

Per aquest motiu, entrevistem a Cristina Palet, Coordinadora d’Estudis del Grau en Ciències Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona.

  • No ets ambientòloga, però en canvi coordines el Grau de Ciències Ambientals. Com arriba una doctorada en química a aquesta coordinació?

Bona pregunta! Doncs hi arriba perquè uns anys enrere (cap el 2004) ja en vaig ser Coordinadora accidental per un any (!). En realitat vaig entrar com a Sots-Coordinadora  o Coordinadora adjunta com se’n diu ara de la Llicenciatura. Havia passat força temps i s’havia passat de Llicenciatura a Grau. Pas que he de dir que no em va agradar com es va fer: retallades  i/o compressió de continguts  (per força si no et proposes a fer grans canvis, donat que passem de 5 a 4 anys!) i re-organització mantenint els “formatgets” de formació de cada Departament implicat, no fos cas que algun departament perdés més hores de docència al Grau de Ciències Ambientals que un altre (!).

M’assabento que l’equip de Coordinació del 2015, que ja portaven anys a la coordinació (en Joan Rieradevall i en Jordi Garcia Orellana) havien posat com a data límit el setembre del 2015 per trobar relleu. I em vaig decidir a tornar a implicar-m’hi després d’uns anys distanciada del Grau. De fet, no hi feia ni docència! Això ho vaig haver de canviar, i al curs següent d’entrar a la Coordinació vaig agafar, si més no, una assignatura optativa. Més endavant vaig poder agafar  una assignatura obligatòria, de fet la meitat només d’Equilibri Químic i Instrumentació fins avui.

  • Explica’ns breument la teva trajectòria professional dintres del camp de les Ciències Ambientals fins l’actualitat.

La meva recerca es centra en la separació de contaminants, especialment d’aigües, i també alguna cosa he fet amb sòls. Principalment en la meva recerca he tractat amb metalls pesants, els més tòxics de la taula periòdica, així com amb alguns no-metalls (Sb, As, per exemple), i també els hidrocarburs poli-aromàtics, en aquest cas en combinació amb metalls i en sòls.

Per aquest objectiu, he dissenyat diversos sistemes de membrana així com diferents sistemes d’adsorció emprant com material adsorbent biomassa vegetal i animal (residus agrícoles, forestals, així com restes animals principalment d’aus, plomes, pelatge animal, incloent cabell humà). També modificacions de tots aquests sistemes bé pirolitzant els materials bé modificant-los amb nanopartícules amb propietats dirigies (Ag com a bactericida, entre d’altres).

Més recentment, treballem en el disseny de materials sensors tan de metalls com d’altres compostos, per al control in-situ i en continu dels seus nivells en aigües.

  • Ets també investigadora. Quin tipus de recerca fas i quin impacte té sobre el Medi Ambient?

Em penso que va lligada l resposta a l’anterior pregunta oi?

L’impacte de la meva recerca actual és, principalment, la de mirar de re-valoritzar certs residus abans de la seva disposició final: per exemple emprant-los com a material adsorbent de compostos contaminants, com deia.

En l’àmbit dels sensors, l’impacte és el de poder controlar els nivells de contaminació en continu.

  • Ets la coordinadora de la primera universitat que va començar a cursar la carrera d’ambientals. Enguany es celebren 30 anys. Fem una mica de retrospectiva. Com ha canviat la carrera al llarg d’aquests anys?

Justament, com et deia, havia canviat ben poc des del curs 1992-93 del seu primer curs com a títol propi. Quan vam fer els 25 anys, vam organitzar un acte, i vam convidar a universitats properes i no tan properes, algunes d’elles en 1 o 2 anys celebrarien també el seu 25è aniversari: la UdG, la UAM, la UB. I vam fer una taula rodona amb experts del medi ambient a diferents organismes, institucions i empreses. El resum de la taula rodona va ser que el segle XXI tenia uns reptes que la proposta del Pla actual del Grau no responia.

D’aquí que vam iniciar, poc després, el procés anomenat de re-verificació del Grau de Ciències Ambientals de la UAB. Resulta que també serà el primer en reformular-se, amb profunditat, de tot l’estat! El procés ha durat un cert temps, ens va enganxar la pandèmia enmig i per fí el curs vinent 2023-24 implementem el 1er i 2on curs del Pla Nou, i el curs 2024-25 implementarem ja el 3er i 4rt cursos.

  • Han canviat molt els alumnes, els seus interessos, les maneres de fer, els seu objectius professionals…? I el professorat?

Els alumnes han canviat, i força! Poca cultura de l’esforç principalment. També detectem poca responsabilitat i poca maduresa: 1er i 2on de Grau son com un 3er i 4rt de Batxillerat actualment! Costa molt enganxar-los, motivar-los, no prenen apunts ni tan sols amb l’ordinador-tablet-etc. (per mi és inaudit!). Tot ho dic en termes genèrics, és clar, sempre hi ha l’alumnat responsable, que pren apunts i que ha maurat com pertoca, és clar! De totes maneres, son estudiants força implicats amb el medi i conceptes de sostenibilitat en tots els àmbits, és clar!

El professorat en canvi, ha canviat poc, sobretot el sènior, és clar. Ens falta adquirir més competències digitals i adquirir competències en formats que ens permeti captar l’atenció d’aquest alumnat d’avui en dia (!). Em consta que hi estem tots treballant, cadascú en fucnió de les seves possibilitats, és clar. La Universitat ens dona algunes eines, si bé pocs recursos per millorar aquest tipus d’aprenentatges més basats en problemes, projectes i/o reptes, per exemple.

  • Què representa per tu ser coordinadora a la UAB? Quines inquietuds tenen els alumnes del Grau? Creus que el seu futur professional com a ambientòlegs és més o menys incert que quan vas estudiar tu?

Per mi ser la coordinadora de CCAA a la UAB és un gran repte, amb professorat divers, i alhora el fet que tot aquest professorat divers estigui al mateix campus ho facilita, i molt! M’encanta el tipus d’alumnat del Grau, i més dins la Facultat de Ciències; per mi son els que veuen més enllà de cada disciplina, i veuen el TOT des de molts punts de vista. Les inquietuds si que potser son força similars als estudiants anteriors, potser més aguditzades pel fet de viure un moment de canvi climàtic i global força evident, i ja palpable el nostre dia a dia.

Penso que el seu futur professional és igual d’incert que el de qualsevol jove que estudiï a la Universitat. El fet del moment que vivim que comentava (canvi climàtic i global ben evident!) fa que les possibilitats de trobar feina pels futurs ambientòlegs i ambientòlogues penso que és més bo que per algunes altres disciplines. Sempre la incertesa del futur professional hi ha estat i hi serà, ara per una cosa ara per una altra. Ara bé, tal qual hem arribat fins la situació actual  i amb el coneixement real que estem en ple canvi climàtic i global, de feina no els hi pot faltar!

  • El COAMB anima a tots aquells universitaris a pre-col·legiar-se per poder disposar de molts avantatges en la seva etapa formativa. Coneixen bé la feina que fa el COAMB? Tenen consciència del que significa pre-col·legiar-se amb el COAMB i els avantatges que té?

Precisament organitzem visites vostres per tal que l’alumnat del Grau de CCAA i de la Doble CCAA+Geologia us puguin conèixer i preguntar pel fet de poder-se pre-col·legiar al COAMB!

Enguany fa poc que van venir tan la Maria com la Berta, i em consta que força alumnes han contactat amb elles per ampliar informació i interessant´-se en aquesta possibilitat de pre-col·legiar-se. Per cert, des de Coordinació estem contents que sigui fàcil la comunicació amb vosaltres i que faciliteu aquesta possibilitat de venir a veure al nostre alumnat i presentar-vos, penso que és molt interessant i important fer-ho!

  • I per acabar, des de la teva feina i formació com a ambientòleg, quin és el repte de futur que et marques? I com veus la professió en un futur pròxim?

Com has comentat al principi, no soc ambientòloga jo, soc química. Cert és que la meva recerca és en el medi i per tan m’hi sento força propera a aquest Grau de CCAA (!) 😉

Dit això, ara mateix hem re-verificat el Grau, tenim un Pla Nou que ens agrada i força i tenim el repte d’implementar-lo de la millor manera possible, mirant de motivar als estudiants a accedir a una formació més alineada als reptes d’aquest segle XXI! D’una banda hem incorporat una assignatura obligatòria que s’anomena “Introducció i reptes de les ciències Ambientals”, que ja a primer els ha d’ubicar en quina mena de professionals acabaran formant-se i per fer quina mena de feines. Seguim a 2on i 3er amb 4 Projectes Integrals, que volen incorporar en cada projecte més d‘una disciplina/àmbit per tal d’integrar-hi conceptes vistos en cada àmbit, en les assignatures independents. Hi tenim molt bones expectatives, i aquí també el repte de la implementació d’aquest Nou Grau a partir del curs vinent!

Per últim, tenim unes assignatures que anomenem eines, que recullen totes les eines que tots el professional ambientòleg ha de tenir per poder emprar de forma adequada (tenim 4 eines: Tractament estadístic de dades, GIS, Avaluació impacte ambiental, i Divulgació, comunicació i educació ambiental). També, hi ha assignatures obligatòries noves: Recursos energètics i naturals, Ciències del mar, Ciència i tecnologia de l’aigua, Prevenció, gestió i tractament de residus, i Canvi climàtic i global. També amb nova proposta d’assignatures optatives, a destacar Adaptació i mitigació del canvi climàtic i global, per exemple.