Parlem amb Judit Casas, ambientòloga i actual vocal de Comunicació del COAMB. Comparteix les seves reflexions sobre la importància de la col·legiació i de la comunicació, i també descobrim la seva trajectòria. No te la perdis!
Quan i per què decideixes assumir la vocalia de comunicació?
L’Anna Martínez, secretària del COAMB, formava part de la candidatura de la nova junta i em va proposar unir-m’hi a principis de primavera. Després de donar-hi una volta, em vaig decidir unir. El principal motiu? Per a mi, la defensa de la professió es una forma implícita de defensa del medi ambient. Em va semblar una bona oportunitat per posar en valor la importància que els estudis i la professió tenen per afrontar els reptes que la societat té al davant, la crisi climàtica, la gestió dels recursos naturals, l’ús de l’energia, l’economia… tot està connectat.
Quan i en quina universitat vas estudiar Ciències Ambientals? Com vas decidir els estudis que volies cursar?
Soc llicenciada per la Universitat Autònoma de Barcelona i vaig començar els estudis el 2004. Ja a la secundària em preocupava la protecció del medi ambient i sempre havia mostrat interès per les ciències naturals, la física, la biologia així com per les ciències socials. El que no imaginava abans de començar a estudiar és el grau d’interrelació dels estudis amb els camps de l’economia, la política, el dret… Els estudis en Ciències Ambientals, a banda de preparar-te pel món laboral, són una oportunitat per adquirir un bagatge cultural important.
A banda de la llicenciatura en Ciències Ambientals has cursat un Màster en Comunicació Científica, fins a quin punt consideres rellevant que els ambientòlegs i ambientòlogues tinguem nocions de comunicació?
Una de les primeres coses que vaig aprendre quan em vaig interessar per la comunicació és que allò que no es comunica, no existeix. Partint d’aquesta premissa es pot comprendre la importància que té saber comunicar de forma senzilla conceptes que per la ciutadania poden ser complicats. I els reptes ambientals sovint són difícils de transmetre de forma adequada. Des d’aquesta perspectiva, la comunicació és important no tan sols per les ciències ambientals, sinó per a la ciència en general.
Actualment treballes a Som Energia. Ens podries explicar en què consisteix la teva feina?
Som Energia és un projecte de transformació social i ambiental que treballa per un model energètic 100 % renovable i, el que per a mi és més revolucionari, es troba en mans de la ciutadania. El meu dia a dia és molt variat i al llarg dels anys he dut a terme moltes tasques, entre elles moltes relacionades amb l’operativa en la comercialització d’energia, tasques de comunicació, divulgació i formació… en resum podria dir que treballo per ajudar a les nostres usuàries en el seu viatge cap a un ús més conscient de l’energia que els subministrem i a conscienciar a la ciutadania de la importància de la transició ecosocial.
Com t’imaginaves el teu futur laboral quan estaves a la universitat?
La veritat és que durant l’època d’estudiant em costava imaginar-me fent una tasca concreta, a cada assignatura trobava aspectes professionals interessants i em costava decantar-me per alguna cosa en concret. En alguns moments m’imaginava dedicant-me a la investigació, al laboratori, en d’altres fent consultoria o en treballs de camp; sempre em deixava dur i vivia el moment de les assignatures que estigués estudiant en aquell moment.
Què diries als companys i companyes de professió perquè s’animessin a participar al Col·legi?
Considero que col·legiar-se, a banda dels serveis que ofereix l’entitat, té un paper important alhora de donar a conèixer i defensar el paper que la professió té en la societat. Així doncs, la tasca de promoció del titulat en ambientals, a banda de posar en valor la nostra professió, suposa també una forma de protegir el medi ambient. Una entitat forta i amb recursos pot tenir un paper social i polític important, un exemple seria la recent creació del cos d’ambientòlegs i ambientòlogues de la Generalitat de Catalunya, una reivindicació històrica i que no tan sols beneficia les llicenciades i graduades en Ciències Ambientals, si no que també ajuda a la pròpia protecció del medi ambient i dels reptes que tenim al davant.
I als i les joves que tot just comencen els estudis de Ciències Ambientals, quins consells els hi donaries?
Jo els hi diria que tot i l’esforç que suposa estudiar, que gaudeixin del moment amb paciència i perspectiva: l’etapa universitària pot ser intensa a molts nivells… però vista amb perspectiva, és una època apassionant, plena de descobriments. També els diria que aprofitin al màxim el coneixement dels seus professors, que explorin totes aquelles àrees per les que sentin curiositat, amb els anys, tots els aprenentatges i tot el bagatge que puguin acumular serveix en l’etapa laboral.