24 novembre, 2016

L’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) i el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) van lliurar ahir, 23 de novembre, els cinquens Premis Ciències Ambientals. L’acte va anar precedit d’una conferència de Joan A. Melé, antic subdirector de Triodos Bank, en la qual va descriure l’actual model econòmic com a destructiu tant a nivell humà com a nivell ambiental. Melé va recordar que un 1% de la població acumula més riquesa que el 99% restant i que hem de lluitar junts per canviar “aquest món malalt”. El ponent va fer èmfasi en què “darrera dels preus barats que trobem avui dia hi ha un cost molt elevat” per a algunes persones i per al medi ambient. Per acabar, va reivindicar l’educació emocional i humanista i va convidar a “fer una revolució global de la consciència”.

Després de la conferència, que va tenir una gran acollida entre els prop de 70 assistents, es va procedir a desvetllar els guanyadors dels premis. Aquesta cinquena edició constava de cinc categories, per a les quals es van rebre més de 30 candidatures. Els premiats a les cinc categories de la present edició han estat:

  • Iniciativa empresarial: 1r premi, Bridepalla de Jon Marín; Accèssit, Wastip, d’Alícia Grima.
  • Comunicació ambiental: 1r premi, La bombeta Marieta; de Míriam Romero; Accèssit, Per terra, mar i aire de Xavier Basora.
  • Projecte o treball de fi d’estudis: 1r premi, Potencial d’autosuficiència alimentària en dos barris característics de Barcelona de Susana Toboso, Joan Aynés, Roger Liarte i Carlos Torres; Accèssit, Fangs residuals com a font de recurs de Terres Rares en una indústria del Fosfat de Xavier Méndez i Esteve Font.
  • Activitat de recerca: 1r premi, Infraestructura verda urbana: aplicació del marc de serveis dels ecosistemes a la regió metropolitana de Barcelona de Francesc Baró; Accèssit, Identificació de productes de transformació de substàncies farmacèutiques en aigües tractades amb micoremediació de Tamara Perellón.
  • Treball de recerca de Batxillerat: 1r premi, Anàlisi de la qualitat del riu Congost de Marina Andreu; Accèssit, Contaminació en aigua de rius de Rashi Tahiliani.

L’objectiu d’aquests guardons és reconèixer la iniciativa de les empreses en el sector del medi ambient, les actuacions dutes a terme per comunicar els reptes de la sostenibilitat a Catalunya, la trajectòria dels estudis de Ciències Ambientals, així com la recerca interdisciplinària. Els Premis Ciències Ambientals s’adrecen als estudiants de l’últim curs i titulats en Ciències Ambientals, i també a investigadors, professionals, empreses i entitats de l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat. Enguany, per primer cop, també hi han pogut participar estudiants de Batxillerat.

Els presidents del COAMB i l’ACCA van ser els encarregats de lliurar els premis de projecte de fi de grau i de projecte de recerca de batxillerat; Jordina Belmonte, directora de l’ICTA-UAB, va lliurar els reconeixements en la categoria de recerca; Gemma Arroyo, responsable d’Ecoembes a les Illes Balears, va entregar el d’iniciativa empresarial, i, per últim, el comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona, Frederic Ximeno, va lliurar el de comunicació ambiental.

Els trofeus, impresos en 3D sota criteris d’ecodisseny, es van lliurar a la Casa Golferichs de Barcelona. El disseny dels trofeus, de Lucio Traficante, va ser fruit d’un concurs públic organitzat en col·laboració amb l’Ateneu de Fabricació Digital de la Fàbrica del Sol de l’Ajuntament de Barcelona, on s’han imprès els guardons (amb plàstics d’origen vegetal i reciclat).

Aquesta edició dels Premis Ciències Ambientals ha comptat amb la col·laboració d’Ecoembes.