Dijous passat va tenir lloc el 4t Diàleg Ambiental en format de debat entre representants de diferents grups parlamentaris moderat per Xavier Basora. L’objectiu de la sessió era que cada partit polític exposés les seves propostes polítiques en matèria de medi ambient i transició ecològica de cara a la legislatura vinent.

Els representants que van acudir van ser Josep Puig (JuntsXCat), Mònica Palacín (ERC), Jordi Terrades (PSC), Marc Cerdà (CUP), Lucas Ferro (EnComúPodem), Francisco Domínguez (Ciutadans) i Marisa Xandri (PP). El primer bloc de presentació, on cada ponent podia exposar una o dues propostes estrella en matèria ambiental, va tenir com a eix vertebrador i en comú entre tots els grups parlamentaris l’aposta per les energies renovables.

Altres propostes van ser compartides per diferents grups parlamentaris, com la creació d’una Agència Catalana de l’energia per democratitzar el seu preu, la implementació de sistemes d’economia circular per tendir cap al residu zero i l’augment de la inversió en la gestió d’espais naturals per una preocupació compartida per la pèrdua de biodiversitat. Ciutadans i PP no van fer menció de la posada en marxa de l’Agència Catalana de la Natura, una institució que segons la resta de partits cal implementar urgentment durant la legislatura que ve.

Els següents blocs temàtics van ser “Canvi climàtic i transició”, “Planificació del territori i conservació del medi natural” i “Inversions en medi ambient en el nou exercici executiu”, blocs de preguntes entre els quals van destacar propostes com la reformulació dels impostos a vehicles privats fent que tinguin un caràcter dissuasiu i seguint el principi de  “qui contamina paga”, deia Domínguez. També destacava la intervenció de Cerdà demanant la nacionalització dels mitjans de producció energètica.

En aquest punt del debat Palacín (ERC) va subscriure el contingut del Manifest COAMB-ACCA, tal com havien fet anteriorment en xarxes socials En comú Podem i el PSC. No obstant això, davant les preguntes concretes sobre si crearien una conselleria amb rang de vicepresidència per coordinar la transició ecològica, només Lucas Ferro (En Comú Podem) i Marc Cerdà (CUP) van respondre clarament que sí. Més acceptada va ser la proposta de la creació del cos específic d’ambientòlegs i ambientòlogues de la Generalitat de Catalunya, on l’únic que no s’hi va posicionar a favor va ser Josep Puig (JuntsXCat), assegurant que està “en contra de tots els gremialismes dins de l’administració”.

Com a punt final del debat, es va passar per sobre de la discussió sobre si el capitalisme és un model econòmic que permet en alguna de les seves formes una transició ecològica cap a un sistema de producció sostenible, tot i que malauradament no va quedar prou temps per aprofundir en tal discussió. Si bé es podrà ampliar el debat sobre el tema el propvinent 3 de febrer en el Green Drinks sobre decreixement.