Des de l’any 2008, cada hivern se succeeixen els casos de famílies que no poden assumir el cost dels subministraments energètics i d’aigua. Atès al que estableix la legislació sectorial vigent, si un abonat no pot fer front al pagament dels subministraments, se li interromp el subministrament. En realitat, els talls de subministraments se succeeixen al llarg de tot l’any, però és durant l’hivern on les seves conseqüències es mostren amb tota la seva cruesa.

Els Homo Sapiens del s. XXI requerim una gran quantitat d’energia exògena per desenvolupar les nostres vides i això ens converteix en consumidors captius i fa necessària la regulació estatal. Aquesta regulació, no obstant, en comptes de realitzar-se en pro dels ciutadans, és aprofitada per fer girar la porta giratòria en un obscur sector energètic que ens penalitza a tots a costa del benefici de molt pocs.

En aquesta situació encara hi tenim molt a fer. L’elecció de models energètics cooperatius, com Som Energia, i l’establiment de marcs democràtics que superin els dictats del Tribunal Constitucional i permetin la protecció efectiva dels drets bàsics dels ciutadans, són camins que conduiran cap a una energia ambientalment sostenible, socialment justa i econòmicament viable. En el present número del Punt Ambiental tractem a fons el tema de la pobresa energètica.

Entre els continguts del Punt Ambiental número 25 hi trobareu:

– Entrevista a Marta Garcia, presidenta de l’Associació Ecoserveis.
– Entrevista a Marta Morera, responsable del Pla Estratègic Rubí Brilla.

Els articles d’opinió de:
Irene González, membre de l’Aliança contra la Pobresa Energètica.
Daniel Pérez, Advocat a HOLTROP SLP Transaction & Business Law.
Ricard Fernández, gerent de Drets Socials a l’Ajuntament de Barcelona.
Mireia Bellart, ambientòloga i tècnica de medi ambient.
Som Energia, cooperativa del sector elèctric.
Ferran Tarradellas, representant de la UE a Barcelona.

El número es completa amb notícies, documentació i webs d’interès relacionades amb la pobresa energètica.