28 juliol, 2017

De ciència ciutadana fa molts anys que se’n fa, a casa nostra i en molts altres països. Meteoròlegs, naturalistes i aficionats fa dècades que recullen dades de forma més o menys organitzada i sistemàtica. Els britànics sempre han estat un referent en camps com els lepidòpters o les aus però no podem menystenir gens la gran tradició i tasca de gent de casa com en Josep Pascual mesurant la temperatura de l’aigua del mar des del 1974 a l’Estartit o les sèries fenològiques de Josep Borrell a Cardedeu des de 1971. Ambdós han permès importantíssims articles sobre canvi climàtic amb impacte a nivell mundial. D’uns anys cap a aquí, però, aquesta disciplina ha fet dos salts importants que estan provocant el revulsiu més important de la ciència dels darrers segles: els avenços tecnològics i la diversitat de camps d’investigació.

En el present número del Punt Ambiental tractem a fons el tema de la ciència ciutadana i el Big Data. Entre els continguts del Punt Ambiental número 26 hi trobareu:

– Entrevista a Marc Torrent, director de Big Data Analytics a Eurecat-Centre Tecnològic de Catalunya.
– Entrevista a Josep Perelló, director del grup de recerca OpenSystems de la Universitat de Barcelona.

Els articles d’opinió de:
Frederic Udina, director de l’Institut d’Estadística de Catalunya.
Jordi Vitrià, catedràtic d’Informàtica a la Universitat de Barcelona.
Big Data CoE Barcelona.
Francesco Benincasa, Pierre-Antoine Bretonnière, Alicia Sánchez, Marta Terrado i Francisco J. Doblas-Reyes.
Jordi Puigneró, secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital del Departament de la Presidència del Govern de Catalunya.

El número es completa amb notícies, documentació i webs d’interès relacionades amb la ciència ciutadana i el Big Data.