28 febrer, 2020

El Jordi Oliver és ambientòleg i doctor en Ciències Ambientals. Ha estat vinculat al COAMB des dels seus inicis i actualment és un referent en Economia Circular a Catalunya. Hem parlat amb ell sobre la seva trajectòria i sobre la feina que actualment porta a terme com a director d’Inèdit.

Actualment ets director d’Inèdit. Ens podries explicar en què consisteix la teva feina?

Al principi la meva feina a Inèdit era molt més tècnica, però en anar creixent cada cop ha derivat més cap a la gestió i cap a les tasques comercials i de representació. I a nivell d’empresa, a Inèdit acompanyem empreses i institucions en la seva transició cap a l’Economia Circular.

Què comporta exactament aquest acompanyament?

Això vol dir que oferim competències i coneixement en mètriques de circularitat, per exemple petjada hídrica o de carboni, anàlisi del cicle de vida… Aquestes mètriques són les que permeten obtenir dades i, així, prendre decisions. També ens dediquem a l’ecodisseny amb la millora ambiental de processos o productes. Treballem la gestió de tota la cadena de valor per fer-la més sostenible.

Ara el que més fem és incorporar la sostenibilitat en l’estratègia de negoci. No fer res ja no és una opció, seria més aviat un risc, i això cada cop ho tenen clar més empreses. Però moltes d’aquestes empreses no saben com abordar la sostenibilitat o per on començar, així que nosaltres les ajudem a ordenar les prioritats en funció de cada cas.

Per a quins sectors treballeu?

El que més és per a l’agroalimentari, que és el sector industrial més potent a Catalunya. Però també treballem en l’àmbit dels envasos, i aquest cas afecta a molts sectors diferents. També treballem per al tèxtil i per al que podríem anomenar “indústria manufacturera”. Aquest últim cas serien les empreses, moltes d’elles PIMES, que dissenyen, fabriquen i distribueixen els seus productes a tot el món.

I a banda de tenir la teva pròpia empresa, ets un habitual de jornades o inclús de mitjans de comunicació parlant sobre Economia Circular. Què et reporten aquestes altres experiències?

Aquesta “mediatització” és també part de la feina a Inèdit. Per als ambientòlegs, en temes com l’economia circular el mercat encara és petit, l’has de crear. I per crear-lo cal despertar l’interès o el desig. Això és el que intentem fer. Treballem en un territori inexplorat i cal trencar el gel i fer molta divulgació. A més, el fet de participar en aquestes jornades o escriure als mitjans ens posiciona com a referents, pel que és important fer-ho.

Inèdit té ara prop d’11 anys, però què feia Jordi Oliver abans?

Doncs en acabar la llicenciatura vaig seguir estudiant i em vaig doctorar el 2009. Ja mentre acabava la tesi treballava en la creació d’Inèdit amb alguns companys. És una empresa que va néixer a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i molt vinculada a emprenedors que culminàvem el nostre doctorat en Ciències Ambientals.

Quan i en quina universitat vas estudiar Ciències Ambientals? Com vas decidir els estudis que volies cursar?

Vaig estudiar a la UAB de 2000 a 2004. I perquè ho vaig decidir? Doncs la veritat és que jo al Batxillerat estava molt perdut. Treia bones notes i ningú es va preocupar massa, però a pocs mesos de la selectivitat no tenia gens clar què volia fer. M’atreia la Història, però em va preocupar que no tingués prou sortides laborals… Així que finalment em vaig decidir per les Ciències Ambientals. Em va semblar una carrera que deixava prou portes obertes per al futur, que no suposava una gran especialització i així tindria més oportunitats. I, és clar, ja aleshores m’interessava la sostenibilitat.

I a banda de la llicenciatura, també ets doctor en Ciències Ambientals i has cursat un Corporate MBA. Què t’anima a seguir en constant formació?

Crec que no podem parar de formar-nos en cap moment. Sempre has de tenir els màxims coneixements per fer la teva feina. Pel que fa al MBA, quan Inèdit ja tenia quasi 10 anys i érem més de 15 treballadors, vam veure que calien coneixements de gestió. Just vaig veure que el COAMB tenia un conveni amb ESADE que oferia bones condicions per cursar el MBA així que m’hi vaig llençar de cap. En aquell moment ja dedicava moltes hores a la gestió, vaig anar aprenent per experiència, però la veritat és que la formació dona més seguretat a l’hora de prendre decisions i simplifica el dia a dia.

I pel que fa a especialitzar-te en economia circular, com vas arribar a on ets ara?

Una mica vaig venir condicionat pel grup de recerca del doctorat, en el qual ja fèiem anàlisi del cicle de vida. I també em vaig decidir a tirar cap a aquesta branca amb el doctorat perquè també era un tema que em deixava moltes portes obertes fora de la vida acadèmica, tenia molta aplicació al mercat.

Ja com a Inèdit, clar que és un negoci, però tenim un propòsit major que és contribuir a transformar el sistema de producció i consum cap a la circularitat. Volem ser un agent rellevant de canvi.

Com t’imaginaves el teu futur laboral quan estaves a la universitat?

Era un futur incert. En començar la llicenciatura només hi havia cinc promocions que havien sortit al mercat laboral i encara no es coneixia la figura de l’ambientòleg. Quan parlaves amb la gent tot eren preguntes de “i de què treballaràs?”. Però ja cap al final de la carrera es va veure un canvi i la gent el que deia era “tindràs molta feina”, no se sabia de què però la gent ho deia. I a quart la sensació va ser una mica d’abisme, així que vaig decidir que volia seguir estudiant… Vaig obtenir una beca i vaig fer el Màster i després el doctorat. Vaig apostar per seguir-me formant en un moment en què altra gent ja es guanyava millor la vida, però no em penedeixo perquè van ser uns anys que em van fer progressar a nivell de maduresa personal. A més, ja faria el salt al món laboral amb un perfil més diferenciat.

Inèdit, per exemple, va néixer el 2009 en plena crisi econòmica, però el posicionament diferencial que teníem és el que ens va permetre arrencar.

Durant molts anys has estat implicat a la Junta del COAMB. Què t’ha aportat aquesta experiència?

Ja quan estudiava a la UAB estava vinculat a l’ACCA, on vaig ser membre de diferents Juntes i vaig participar des de diferents càrrecs. I un cop es va crear el COAMB també vaig estar vinculat amb diverses Juntes, però lligat a temes d’empresa o emprenedoria.

El que em va portar a participar en aquestes entitats va ser el fet de conèixer persones com jo. Em va ajudar a trobar referents. Era l’esperança de veure què acabava fent la gent, veia opcions per al meu futur. Sempre ho he vist com una xarxa de contactes, és una xarxa professional i una comunitat de la qual tots ens beneficiem.

Què diries als companys i companyes de professió perquè s’animessin a participar al Col·legi?

Per la meva experiència, si jo acabés ara els estudis, repetiria. Participar al COAMB és involucrar-te en un col·lectiu més gran, en una xarxa que et pot recolzar i que et farà més fàcil prosperar i tenir més oportunitats.

I als joves que tot just comencen els estudis de Ciències Ambientals, quins consells els hi donaries?

El context ha canviat molt des de què jo vaig començar… Però als que comencen ara els hi diria que són les generacions futures de les quals parlàvem fa 20 anys. És la seva generació la que es juga el futur. Els reptes ambientals estan sobre la taula, ara ja per fi també sobre la taula dels governs i dels actors econòmics, així que calen els millors professionals per respondre-hi. Els hi diria que s’han de formar molt bé, tant dins com fora de la universitat, que participin en xarxa, perquè han de ser l’equip d’elit en una societat que cada cop té més consciència ambiental però no sap com fer-ho. Ara la conscienciació és més transversal, però calen professionals per passar a l’acció.