En primer lloc des del Col·legi d’Ambientòlegs i Ambientòlogues de Catalunya, volem agrair als i les professionals que treballen dia a dia pel medi ambient del nostre país, gràcies a aquesta constancia, avui podem posar en valor la importància de la part ambiental dins dels programes electorals.
Al tractar-se d’unes eleccions municipals, el primer que podem dir, molt comú en termes municipals, és que hi ha molt marge de propostes, fins i tot dins d’un mateix partit, si mirem les seves propostes en municipis diferents, fins i tot en alguns casos arribant a ser propostes contradictories. En aquest sentit, recomanem tenir present la casuística del propi municipi i és impossible valorar tots els programes electorals de tots els municipis de Catalunya.
Així doncs, centrant-nos en que pensa el COAMB, i que si fins ara s’ha tingut en compte l’emergència climàtica en els programes electorals? La pregunta és evident que ara mateix l’emergència climàtica, d’una manera o altra, apareix en tots els programes electorals. Aquest fet remuntant-nos a eleccions anteriors no era sempre així. De fet, sempre s’havia parlat de canvi climàtic i no d’emergència climàtica, terme que insta a una major urgència. Els estudis revelen que el 90% de la societat està preocupada pel tema i durant els últims anys diversos moviment socials sorgits del carrer estan treballant per a que l’emergència climàtica sigui un tema cabdal en les polítiques públiques. Moviments com Justícia Climàtica, Fridays for Future i tot l’activisme pel clima en general ha fet molta feina mobilitzant a la societat.
Des de la professió esperem que els programes de les forces municipals incloguin les principals mesures de mitigació del canvi climàtic. Hem de buscar en els programes electorals del nostre municipi com s’aborda la resiliència davant el canvi climàtic i valorar l’aplicació concreta que exposen per adaptar-se a la naturalesa de cada territori/municipi.
Alguns dels efectes inevitables i ben evidents els últims dies són la disminució de la pluviometria i un marcat augment de les temperatures. Aquest factors, entre d’altres, fan que la necessitat d’incloure aquestes temes a primera línia sigui inexorable per a qualsevol municipi. Ens cal buscar mesures que advoquin a favor de la renaturalització de la ciutat per regular temperatura a través del verd urbà, beneficiant-nos en termes de salut global també. La llista seria inacabable però cal identificar els sectors clau que sí o sí hem d’actuar: aigua, energia, residus, urbanisme, edificis municipals i d’altres, biodiversitat, salut, protecció civil i emergències, turisme i pedagogia social. Com també, les diferents accions per anar desenvolupant mesures per a cada sector.
En relació a la mobilitat, la descarbonització urgent, en termes d’energia promoure l’autosuficiència energètica, eficiència dels edificis, la biomassa, en termes de biodiversitat, etc.
El nostre ex president Leo Bejarano, actual cap de l’oficina catalana de canvi climàtic, en l’entrevista que li vam realitzar el passat mes de març al butlletí del COAMB, afirmava que el canvi climàtic ja ocupa una posició central en l’agenda del país.
Leo indicava que des de la seva posició a la generalitat: “A curt termini un repte important, però que em fa especial il·lusió és la creació de l’Assemblea Ciutadana pel Clima, com a mecanisme de participació i implicació de la ciutadania en la definició de les polítiques públiques amb relació al canvi climàtic. A mitjà termini tenim davant el desplegament de la recentment aprovada Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030 i d’alguns aspectes encara pendents de la Llei 16/2017 del canvi climàtic. Un darrer repte important, però que pot suposar una transformació rellevant a escala de país seria la presentació dels pressupostos de carboni al Parlament de Catalunya.”
Hem fet l’exercici del programa electoral marc de cada partit, calcular el % de pàgines destinades a medi ambient, com a mesura molt genèrica per valorar la importància que pot tenir per cada partit, per exemple en el programa marc d’ERC o dels Comuns, es representa al voltant d’un 30%, en canvi, per la part baixa trobem al PP amb un 10,7% i el de VOX amb un 4,5%. Dels trets destacables que valorem en els programes electorals podem ressaltar com des de la CUP tenen l’Assemblea Nacional Ecologista amb una important labor pedagògica.
Destacar que com a professionals no donarem recomanacions de vot però si hem identificat algunes de les propostes, sorgides d’entitats ambientals catalanes, que juntament amb les que s’acaben de comentar, considerem que han d’estar recollides en els programes electorals. Com les propostes de:
- Xarxa per la Conservació de la Natura,
- Som Mobilitat
- Aliança contra la Pobresa Energètica
- Xarxa per la Sobirania Energètica
- Diputació de Barcelona
Finalment, recordar que el poder de vot més gran, el tenim dia a dia amb les decisions que prenem, com a consumidores sobre què i com comprem i quin tipus d’economia fomentem, com a ciutadanes com ens desplacem, com viatgem, què mengem, què promovem amb les nostre inversions, etc. A la vegada, destacar que hi ha moltes entitats a Catalunya que tenen bones propostes estudiades i preparades i que el Govern que surti en cada municipi no pot actuar d’esquena als moviments socials del seu territori.
El COAMB hi som com a nucli aglutinador dels professionals del Medi Ambient i la Sostenibilitat, sempre oberts a assessorar tots els partits polítics que ho necessitin, com en tantes ocasions ens han demanat, tant els partits a nivell municipal com el Parlament de Catalunya.