26 juliol, 2023

El passat 27 de juny de 2023, la presidenta del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB), Mons Badia, es va reunir amb el degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), Guillermo Mattioli, per tal d’analitzar possibles sinergies entre els dos col·legis professionals, així com comentar unir projectes i disciplines, que en un primer moment podríem pensar que són molt diferents, fins que ens preguntem: “Què pot aportar la psicologia a les ciències ambientals?

  • Pot fer aportacions a com educar i comunicar els reptes ambientals al públic.
  • Pot ajudar a prevenir l’ecoansietat i ajudar a la societat a afrontar el canvi climàtic.
  • Enaltir la resiliència emocional per part de les comunitats enfront de desastres naturals.
  • Pot ajudar a facilitar un canvi de mentalitat i transició a noves formes d’energia.
  • Pot ajudar a fomentar un canvi de mentalitat i major compromís ambiental en persones amb més resistència al canvi, persones grans…

Actualment, se celebren les Cimeres Internacionals de Psicologia i Salut Global, organitzades per la Global Psychology Alliance, qui va establir formalment per primera vegada el seu compromís d’abordar la crisi climàtica a la Cimera Internacional sobre Psicologia i Salut Global: Un líder en acció climàtica de 2019 a Lisboa. A la Cimera Internacional sobre Psicologia i Salut Global de 2022: Lideratge per als reptes emergents de Bogotà, l’Aliança va afirmar el seu compromís per abordar els problemes relacionats amb el canvi climàtic i va ampliar els seus objectius per incorporar la salut i l’equitat globals.

Durant la reunió entre els dos col·legis professionals, es va destacar que el COPC, actualment ja disposa d’un grup de treball dedicat a la natura i als banys de boscos. A més, el COPC compten amb una col·legiada que exerceix la psicologia mitjançant l’entorn natural a Girona.

Aquesta reunió sorgeix a partir que el COPC proposa fer una reunió al COAMB, ja que disposen de moltes persones col·legiades interessades en temes de natura, però que probablement no coneixen les formes en què podrien integrar aquest interès a la seva vida professional.

La reunió va finalitzar amb una porta oberta a la col·laboració i una crida als membres dels dos col·legis perquè presentin propostes d’accions conjuntes. A més, es va suggerir establir un conveni de col·laboració entre els dos col·legis professionals, que facilités les següents coses, organitzar una jornada conjunta per visibilitzar les oportunitats que els dos sectors es poden brindar mútuament, tal com comentàvem a l’inici d’aquest article, però també, com una millora del medi ambient també suposa oportunitats laborals en l’àmbit de la psicologia. La qual cosa, ens aporta una gran reflexió i exploració entre ambdues temàtiques i professions per continuar explorant col·laboracions.

Així doncs, t’animen a fer-nos arribar les teves idees o propostes i/o si et vols implicar o fer alguna aportació respecte d’aquesta potencial col·laboració, ens ho podeu fer arribar a través del nostre e-mail: coamb@coamb.cat