17 abril, 2023

Entrem a la setmana més literària de l’any. Aquest diumenge es celebra la Diada de Sant Jordi. Els integrants del COAMB també ens agrada buscar els nostres moments de pausa per llegir un bon llibre.

I, sumant-nos a les múltiples llistes de recomanacions literàries, nosaltres també en volem fer la nostra. Però, es clar, una llista de llibres de temàtica ambiental, sobre ciències ambientals, ecologia, etc. Són 10 llibres de capçalera per poder seguir reflexionant sobre el planeta i sobre com viure de manera més sostenible.

La mort dels boscos de Francisco Lloret (Arpa Editores)

L’autor recórrer alguns dels boscos més importants de Nord Amèrica, la Patagònia, d’Europa o Àfrica i parla de com alguns d’aquests ecosistemes estan col·lapsant degut a les sequeres provocades pel canvi climàtic, però també per l’explotació humana i la plaga d’incendis. Un llibre que ajuda a comprendre la raó de ser dels boscos i ens fa veure de la importància de preservar-los.

El primate que cambió el mundo d’Àlex Richter-Boix (Editorial GeoPlaneta)

En el llibre aquest biòleg i divulgador científic explica com avui en dia qualsevol ésser viu del nostre planeta viu afectat per la nostra presència. Portem milers d’anys interaccionat amb el mitjà, alterant les comunitats vegetals i animals, domesticant espècies i paisatges per a les nostres necessitats, fins i tot alterant els cicles atmosfèrics i els geològics. Un llibre que senyala la nostra responsabilitat en la crisis ecològica que viu avui el planeta.

Contra la sostenibilitat d’Andreu Escrivà (Arpa Editores)

Andreu Escrivà  és un ambientòleg i divulgador climàtic valencià que qüestiona les veritats afables i assenyala les mentides autocomplaents sobre l’ecologia i la sostenibilitat. Escrivà critica el greenwashing de moltes empreses i ajuda a entendre la banalització del concepte. Es tracta d’una compilació necessària i urgent d’autoenganys, entrebancs i llocs comuns que ens impedeixen avançar en el debat sobre com traçar els plànols d’altres futurs possibles.

Demà serà un altre dia de Joan Martínez-Alier (Editorial Icària)

Joan Martínez-Alier és una eminència en el camp de les Ciències Ambientals i el 2019 va publicar les seves memòries. No sols és interessant per la seva vida, sinó sobretot per les reflexions d’un home que ha destinat gran part de la seva vida a l’ecologia política. Creador de l’Atles de la Justícia Ambiental, on documenta milers de conflictes ambientals de tot el planeta, Martínez-Alier ha estat premiat recentment amb el Premi Holberg.

Educació sostenible de Cèsar Bona (Plaza & Janés Editores)

L’autor exposa com l’educació en la sostenibilitat dels nens i nenes és la peça clau per millorar el medi ambient en el futur. L’autor formula una pregunta: Què podem fer tots junts, grans i petits, per cuidar el planeta? Bona respon amb una sèrie de consells i accions a realitzar en el dia a dia, tant a casa com a l’escola, que tinguin un efecte sobre el canvi climàtic.

Ruralisme: La lluita per una vida millor de Vanesa Freixa Riba (Ara Llibres)

Aquest llibre analitza un fenomen social que cada cop es dona més: el ruralisme. És a dir , el tornar a una manera de viure que fuig de la suposada modernitat, benestar i comoditat que dona l’urbanisme per abraçar, finalment, una vida més saludable i pausada. Freixa Riba explica la seva pròpia experiència, quan fa anys va decidir establir-se amb la família i un ramat d’ovelles en una borda centenària al Pallars Sobirà. Un llibre emotiu i vibrant per despertar consciències.

El món sense fi de Christophe Blain i Jean-Marc Jancovici (Editorial Finestres)

Es tracta d’un còmic francès que és tot un èxit a França. Polèmic i políticament correcte, El món sense fi condensa diferents prismes al voltant de l’emergència climàtica. Aquest còmic dibuixa una cronologia de com hem arribat fins aquí per, seguidament, descriure el nostre model econòmic i de producció, l’origen de la crisi energètica i possibles solucions col·lectives. Un còmic necessari escrit pel climatòleg Jean-Marc Jancovici i dibuixat per Christophe Blain.

Economia per a un futur sostenible de Vicent Cucurella (Edicions Bromera)

El sistema econòmic en que vivim és en gran part culpable de l’emergència climàtica. Aquesta és probablement una de les conclusions en que s’arriba al llegir un llibre escrit a través d’un diàleg entre un economista i un jove. Però és també un llibre esperançador, que marca el repte  de canviar l’economia per fer-la més sostenible. El diàleg no defuig cap tema de gran actualitat: l’ecologia, la sostenibilitat energètica, el consum responsable o el repartiment del treball.

Pescadors de plàstics i altres oficis del futur de Sofia Erica Rossi i Carlo Canepa (Ànima Llibres)

Aquesta proposta és per nenes i nenes amb inquietuds tant pel planeta com pel futur que tindran. El punt de vista és molt original, ja que anuncia una sèrie de nous oficis que sorgiran si no es reverteixen els efectes del canvi climàtic. El llibre amb il·lustracions aporta tot de dades científiques ben processades per fer-les entenedores. Cada professió “inventada” apareixerà degut a un problema climàtic d’avui, transmetent la necessitat de fer el necessari per evitar-ho.

Aferrats al paradís de David Vilaseca (Edicions Sidilla)

El llibre de Vilaseca dona protagonisme a setze personatges d’arreu de la nostra catalana terra que han triat viure en harmonia amb la natura. Cada un d’aquests viu una relació molt intensa amb la natura, en depenen d’ella. Viuen allunyats de les ciutats i del consumisme que impera en aquestes. És un llibre que posa llum a unes opcions de vida titllades per alguns de radical, però profundament coherents. Són persones que han creat el seu propi paradís.