23 juny, 2017

Segons les informacions aparegudes en diversos mitjans de comunicació en les darreres setmanes, TV3 eliminarà de la seva graella el programa Espai Terra. Això, sumat a la desaparició, fa prop de tres anys, del programa històric d’alt valor divulgatiu El Medi Ambient, deixa la televisió pública coixa d’un programa d’informació de caràcter ambiental. Per al Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB), la manca d’espais dedicats al medi ambient va en contra no només dels interessos de la ciutadania ―segons la VII Encuesta de percepción social de la ciencia, de la FECYT, el 47% de la població està molt interessada en els temes ambientals―, sinó del paper que, per definició, han de jugar els mitjans de comunicació públics.

En un estat modern i que avanci cap a una millora en la qualitat democràtica, la població ha de tenir prou informació per poder posicionar-se, amb criteri, sobre qüestions de gran transcendència i, sovint, complexes. El canvi climàtic, el patrimoni natural, la mobilitat, la gestió de l’aigua, la prevenció de residus, l’economia verda i circular, el model de producció i eficiència energètica o els organismes modificats genèticament, per citar-ne alguns exemples, són temes on els professionals del medi ambient tenim molt a aportar per al coneixement i reflexió de la societat. Els mitjans de comunicació públics tenen el deure d’estar dotats d’uns espais i d’uns professionals que puguin sensibilitzar i difondre aquesta informació a la ciutadania d’una manera entenedora però no per això menys rigorosa.

Al llarg de la seva trajectòria, tant Televisió de Catalunya com Catalunya Ràdio i la resta de mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals han mostrat sensibilitat per les qüestions ambientals i compten a les seves plantilles amb professionals qualificats que desenvolupen una feina impecable. Per tot això, demanem que la desaparició d’Espai Terra sigui una oportunitat per fer un pas endavant en l’aposta de la nostra televisió per un programa i uns continguts ambientals de qualitat.

Consulta el posicionament del COAMB