17 març, 2023

Enguany la celebració del Dia Mundial de l’Aigua és una crida a la responsabilitat de tothom per adoptar totes aquelles accions que es puguin fer per estalviar aigua. La situació de sequera en la qual vivim abocats a Catalunya urgeix mesures d’estalvi. Aquest any el lema sota el qual es desplega tota la campanya mundial és “Accelerem el canvi”.

De fet, el lema és més llarg, “Accelerar el canvi mitjançant l’associació i la cooperació”. Sens dubte, combatre els efectes del canvi climàtic sobre les nostres conques és responsabilitat de tots, començant per l’administració, seguint per les organitzacions i entitats i acabant amb els ciutadans. Però qualsevol acció de canvi ha de ser compartida. És per això que ens volem fer ressò de diverses iniciatives relacionades i activitats que tindran lloc la setmana del 22 de març:

  • La guia L’aigua per mi, un document interactiu que permet conèixer tot allò que representa l’aigua a Catalunya, des dels aqüífers de Catalunya fins a una visita virtual de l’EDAR Prat. Està creada per l’Agència Catalana de l’Aigua, la Diputació de Barcelona, l’AMB i coordinat per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.
  • La llista d’accions de responsabilitat per resoldre la crisi de l’aigua. Es tracta d’una web creada per Unwater, Agència de l’Aigua de l’ONU. En aquesta web es realitza una llista d’accions per a resoldre la crisi de l’aigua i el sanejament que tot ciutadà pot anar complint, dia a dia.
  • Conferència de l’Aigua a les Nacions Unides sota el lema “Revisió Integral de Mig terme de la Implementació dels Objectius del Decenni Internacional per a l’Acció, ‘Aigua para el Desenvolupament Sostenible’, 2018-2028”.
  • Acte Institucional de la Generalitat: presentació dels primers resultats del projecte Life Wat’savereuse sobre la regeneració i la reutilització d’aigua, liderat per l’Euroregió, la presidència de la qual l’ha assumit la Presidència de la Generalitat de Catalunya; taula rodona “Casos d’èxit en la reutilització” entre els partners i països vinculats al projecte Life Wat’savereuse.

La imatge enguany del Dia Mundial de l’Aigua és un colibrí, un símbol de què, gota a gota, tots podem fer una acció que ajudi a combatre la sequera. Des del COAMB ens sumem a aquesta crida i us animem a fer com el colibrí.