12 desembre, 2017

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya lidera el projecte “EMAS a Nest to Help And Nurture Circular Economy” (ENHANCE) en el marc del programa INTERREG de la UE. Aquest projecte té l’objectiu de definir mecanismes que incentivin les organitzacions en l’adopció de l’EMAS –el Sistema d’Eco-gestió i auditoria ambiental de la UE– com una manera de desplegar les polítiques d’economia circular al nostre territori.

Al projecte hi participen altres cinc socis: l’Agència Austríaca del Medi Ambient, l’Agència del Medi Ambient de la República Txeca, la delegació a Tallin del Stockholm Institute of Environment, la Scuola Superiore Sant’Anna i la Junta d’Andalusia.

ENHANCE es basa en dos aspectes importants: l’intercanvi d’experiències entre els socis per tal d’identificar els diferents mecanismes d’incentiu existents en els països representats en el projecte (per exemple la simplificació de tràmits administratius i reglamentaris, la bonificació de taxes, el suport econòmic per a la implantació de l’EMAS o l’allargament de períodes de validesa de permisos, entre d’altres); i la implicació de les parts interessades per tal d’avaluar els diferents mecanismes i seleccionar aquells que es poden traslladar al context de cada país o regió.

Després de gairebé un any de projecte, els socis han dut a terme 12 reunions amb parts interessades per tal de presentar el projecte i avaluar les bones pràctiques identificades, una reunió interregional per compartir experiències i coneixement a nivell de socis i parts interessades de les diferents regions i països implicats i dos workshops temàtics, un dels quals específic sobre economia circular.

Catalunya ha identificat en el “mapping” inicial prop de 42 accions que va compartir amb la resta de socis del projecte i, en aquesta mateixa fase,  comença a treballar sobre quines seran les accions que inclourà en el futur Pla d’Acció que s’haurà d’implementar entre 2019 i 2020.