26 maig, 2015

Demà es clou a l’IEC un procés participatiu de tres anys de durada en relació amb el model urbanístic i territorial de Catalunya. El resultat és un full de ruta de trenta propostes prioritàries i que s’adreça a la ciutadania, un agent «clau en el disseny i el desenvolupament d’actuacions en el territori».

En un país petit i divers com Catalunya, el territori i l’urbanisme són estratègics. La situació actual de Catalunya, però, és complexa. Per a Josep Maria Llop, president de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), el país «camina cap a un procés de sobirania i millora constitucional dins un context de crisi econòmica estructural i de crisi dels valors de les formes derivades de la transició i l’autonomia», i aquestes circumstàncies han obligat a replantejar les estructures administratives que han governat el país des de la transició. Amb l’objectiu de formular propostes de futur en relació amb el model territorial i urbanístic de Catalunya, el juliol del 2012 la SCOT va posar en marxa el Fòrum 2012 Catalunya 21. Territori i Urbanisme. Estat i alternatives, una plataforma de pensament, diàleg, debat i proposta en què van participar tres-cents experts, aplegats en dotze grups de diàleg. El resultat és el Document d’alternatives, que recull dues-centes cinquanta-cinc propostes, estructurades en cinc línies estratègiques i trenta propostes prioritàries.

El Fòrum 2012 Catalunya 21. Territori i Urbanisme. Estat i alternatives es clourà demà, dimecres 27 de maig, a les quatre de la tarda, amb la celebració del fòrum congrés Alternatives al Territori i l’Urbanisme de Catalunya. Consistirà en una sessió participativa en la qual es discutiran les trenta propostes prioritàries del Document d’alternatives i se n’establirà la prioritat. Els moderadors de l’acte seran Josep Maria Llop, president de la SCOT; Juli Esteban, arquitecte i urbanista, i Irene Navarro, vocal del COAMB i consultora en paisatge, participació i sostenibilitat local.