14 abril, 2015

Naomi Klein va visitar Barcelona el 27 de març per presentar el seu últim llibre This Changes Everything: Capialism Vs. The Climate. Va aprofitar una conferència al Centre de Cultura Contemporània per defensar que el canvi climàtic és una gran oportunitat per substituir l’actual model energètic.

Klein creu que estem davant de l’amenaça més gran que ha afrontat la humanitat, el destí de la vida sobre la Terra, “i no hi ha, com en el cas dels plans, un planeta B”. Una altra de les tesis principals de Això ho canvia tot és que en les darreres dècades el capitalisme neoliberal ha entrat en xoc directe amb allò que necessitem fer per combatre el canvi climàtic. Klein posa aleshores una qüestió urgent damunt la taula: “cal trobar la manera de posar límits a l’activitat de les grans corporacions multinacionals, cal que els beneficis que obtenen paguin més impostos, que hauran de servir per afrontar els costos de la transició cap a una economia descarbonitzada, i cal deslliurar de la privatització els sistemes de transport públic i de gestió de l’energia”.

L’autora canadenca demana una lògica diferent per a la nova economia, que hauria de ser “deliberativa i estratègica” i posar-se com a objectiu “no aquest creixement cec que hi ha avui en dia sinó el benestar de les persones”. Però per aconseguir això Klein recorda que “necessitem unes condicions climàtiques estables”. D’aquesta manera, el futur econòmic, el social i el climàtic presenten una vinculació indissoluble.

Més informació