30 gener, 2017

El Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (TICCC) analitza l’evolució d’aquest fenomen i el seu impacte en els sistemes naturals i humans del país, i proposa recomanacions en mitigació i adaptació al canvi climàtic. El TICCC aplega un recull exhaustiu de la recerca científica sobre aquesta temàtica existent a Catalunya, fruit de la participació de 140 autors i 40 revisors procedents de les principals universitats i centres de recerca del país. En aquest sentit, el TICCC pretén facilitar la transferència de coneixement rigorós, de forta base científica, als responsables de la presa de decisions.

Amb una clara vocació de servei públic i un caràcter independent des del punt de vista científic, el document descriu les principals evidències del canvi climàtic a Catalunya i formula recomanacions estratègiques, elaborades pels autors dels diversos capítols, per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i adaptar els sistemes naturals i humans als efectes del canvi climàtic.

Segons recull el TICCC, Catalunya experimentarà un augment de la temperatura de 0,8°C aquest decenni i de 1,4°C cap al 2050 (respecte a la mitjana del període 1971-2000), i una possible disminució de la precipitació cap a mitjans del segle XXI.

D’altra banda, tots els escenaris climàtics apunten a un augment de les temperatures extremes, les onades de calor, així com les nits tropicals (especialment al litoral i prelitoral), les nits i els dies càlids, i la durada de les ratxes seques. També hi ha evidència d’un augment de la torrencialitat i de la freqüència dels dies amb pluges molt intenses.

L’informe s’ha presentat aquest matí a l’auditori del Palau de la Generalitat, i hi han participat el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; el president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros; el director de l’Àrea de Recerca i coneixement de la Fundació Bancària “la Caixa”,  Jordi Portabella; el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Arnau Queralt i el doctor Javier Martin Vide, coordinador científic de l’informe i catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona.

Més informació