La consulta té per objectiu recollir opinions sobre el declivi dels pol·linitzadors per tal d’informar el desenvolupament d’una iniciativa de la UE sobre el tema. El qüestionari cobreix les causes i les conseqüències de la disminució de pol·linitzadors, així com possibles mesures de mitigació.

A la consulta, oberta el passat 11 de gener, es podrà participar fins el proper 5 d’abril. I estan convidades a participar qualsevol persona o entitat. El qüestionari està disponible en 23 idiomes i respondre porta 20 minuts aproximadament.

Els pol·linitzadors són un grup divers d’animals que pol·linitzen cultius i plantes silvestres. La pol·linització és la transferència de pol·len entre les parts masculines i femenines de les flors i és un pas vital en la fertilització i reproducció de les plantes. A Europa, els pol·linitzadors són principalment insectes com les abelles, les papallones, les polilles, els escarbats i altres espècies de mosques. Algunes d’aquestes espècies estan domesticades, com per exemple les abelles melíferes. Quasi 4 de cada 5 flors silvestres necessiten pol·linització animal, mentre que més de 4 de cada 5 cultius es beneficien d’ella. En les últimes dècades, els pol·linitzadors han disminuït en freqüència i diversitat a la UE.

Per afrontar aquest problema, la Unió Europea va presentar el passat desembre una iniciativa per a pol·linitzadors, en la qual s’emmarca la consulta.