2 febrer, 2018

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha presentat sis projectes catalans al IX Premi Europeu de la Prevenció de Residus, que es donarà a conèixer en una cerimònia a finals de maig a Brussel·les (Bèlgica). La selecció s’ha fet tenint en compte la relació de les activitats amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), celebrada el novembre passat, l’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.
El Premi Europeu de la Prevenció de Residus distingeix aquelles iniciatives realitzades en el marc de la Setmana, que en aquesta passada edició es va dur a terme a 30 països, gràcies a la participació de 40 regions organitzadores. En total es van realitzar 13.410 activitats arreu d’Europa.

L’ARC ha presentat candidats per a les sis categories establertes:

 • Administracions: Servei Prevenció de Riscos Laborals i Polítiques Sostenibles del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, per la seva llarga estratègia en prevenció de residus i reutilització de material al departament. Es tracta d’una acció centrada en sensibilitzar els treballadors en la reducció de la generació del paper; impulsar sistemes digitals i d’administració electrònica –creació de vídeos explicatius–; i reutilitzar materials d’oficina per reduir les compres de nou material.
 • Associacions: Rezero, Fundació Prevenció Residus i Consum, per la campanya “Jo sóc Coco” de foment del consum conscient entre la ciutadania. Ha comptat amb la participació de diferents unitats familiars –famílies amb fills, parelles sense fills, pisos d’estudiants, jubilats, etc.– i un mateix repte: cinc famílies que han estat 30 dies intentant no generar
  residus, amb l’aplicació de bones pràctiques en el seu dia a dia i l’ús de mitjans audiovisuals per a la difusió dels resultats obtinguts.
 • Institucions escolars: Institut Comte de Rius de Tarragona, amb un set d’activitats per a alumnes de secundària centrades en repensar i redissenyar aparells ortopèdics i mèdics reutilitzant materials, com pantalles de llum, plaques amb llum i música, o cadires de rodes amb llums de bicicletes reutilitzats, per ajudar persones grans o amb necessitats específiques.
 • Empresa: Fundació Real Dreams pel circuit amb visió d’economia circular i social per reutilitzar ordinadors d’empreses tecnològiques reparats per a ONG. El procés se centra en recollir els aparells, revisar i/o reparar-los i etiquetar-los individualment per tenir una traçabilitat via Codi QR, i finalment distribuir-los a entitats sense ànim de lucre que
  ajuden persones amb dificultats econòmiques i socials, o amb risc d’exclusió social. El procés permet, a més, fer pràctiques a estudiants d’informàtica de la UPC. El Projecte s’ha coordinat entre FRD, eReuse, CTecno –entitat que aglutina a les empreses tecnològiques de Catalunya–, i el Banc de Recursos no alimentaris La Nau. En total, més
  de 20 entitats del sector aglutinades per treballar en una mateixa direcció amb la plataforma de eReuse.
 • Ciutadans: Montserrat Argemí, per la celebració de les Festes dels Aliments Aprofitats arreu de Catalunya, de la Plataforma Aprofitem Aliments. L’activitat engloba tot el cicle de la cadena, des de l’espigolat d’aliments abandonats al camp i rebutjats pels comerços de la ciutat, a la seva distribució entre entitats locals amb menjadors socials. Alhora es
  realitza una elaboració col·lectiva de plats cuinats amb els aliments recuperats per sensibilitzar els ciutadans i sessions teòriques per a estudiants universitaris.
 • Cooperació entre regions: Col·legi Sant Josep de Navàs URRRGENT! Europe’s knocking at the door. És un projecte eTwinning entre aquesta escola catalana i l’escola grega 1st Experimental Primary School d’Alexandroupoli en tres àmbits d’actuació. Un d’ells és el dels residus, i està enfocat a sensibilitzar els alumnes perquè en redueixin la generació. Les escoles han compartit propostes per treballar el concepte “donem-li una nova vida”, amb un concurs per allargar la vida dels productes. En el camp del malbaratament alimentari han elaborat una recepta clàssica a partir d’aliments sobrants a casa “la cuina de la sopa d’all”, explicada i cuinada pels nens.

En aquesta darrera categoria, el coordinador escocès Zero Waste Scotland ha presentat una acció de cooperació entre una escola escocesa, St Mary’s Primary School, i l’Escola Lluçanès, de Prats del Lluçanès (Osona), amb una acció centrada en prendre consciencia de la necessitat de lluitar contra el malbaratament d’aliments.