L’alcaldessa Ada Colau va presidir ahir l’acte de lliurament del “Compromís de Barcelona pel Clima” per part d’una representació de les 800 entitats ciutadanes vinculades a la xarxa Barcelona + Sostenible -entre elles el COAMB-, signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona, i davant de representants dels grups municipals.

El “Compromís de Barcelona pel Clima” recull les prioritats, els reptes i els projectes seleccionats per les entitats i l’Ajuntament per lluitar contra els efectes del canvi climàtic, que es concreta en un full de ruta per realitzar en els dos propers anys.

L’alcaldessa va declarar que el Compromís es presentarà en el marc de la celebració a París de la COP-21 que té per objectiu mantenir l’escalfament global per sota dels 2°C.

Colau va destacar que el canvi climàtic és un problema tant local com global, i exigeix un treball conjunt de les diferents escales governamentals, “com a ciutats demanarem als estats que assumeixin un compromís el més ambiciós possible per estar a l’alçada del que demana la ciutadania i a més, les ciutats han de treballar plegades i amb agenda pròpia”.

L’alcaldessa Colau va concloure que “des de l’Ajuntament ens comprometem a adoptar, promoure i seguir aprofundint en aquest Compromís, impulsant aquelles mesures necessàries que ens permetin avançar cap a una ciutat ambientalment més sostenible, sociambientalment més justa i humanament més habitable”.

Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, va destacar en les seves paraules “que no partíem de zero quan vam convidar a totes les organitzacions ciutadanes per participar i reflexionar sobre el canvi climàtic perquè Barcelona té un actiu i una llarga tradició en el compromís col·lectiu per la sostenibilitat”. Sanz va remarcar que “aquest treball col·lectiu ha permès establir un full de ruta pels propers dos anys amb accions concretes per mitigar els efectes del canvi climàtic a la ciutat”.

El procés del “Compromís de Barcelona pel Clima”, ha suposat des de l’inici del mandat un seguit d’iniciatives realitzades conjuntament amb les organitzacions ciutadanes, fins arribar a l’elaboració del document final que ahir es va lliurar. Es va crear el Grup d’Energia i Canvi Climàtic dins el Consell Ciutadà per la Sostenibilitat que ha treballat al llarg de diverses sessions els projectes finalment triats i la trobada Fem Xarxing pel Clima! de debat i reflexió entre d’altres, que han acabat amb la formulació dels projectes del “Compromís de Barcelona pel Clima”.

El “Compromís de Barcelona pel Clima” proposa que Barcelona l’any 2030 assoleixi aquests objectius:

  • pel que fa a mitigació, hagi reduït els seus nivells d’emissions de CO2 equivalent per càpita un 40% respecte als valors del 2005
  • pel que fa a adaptació, hagi incrementat el verd urbà en 1,6 Km2, és a dir, 1 m2 per cada habitant actual

Més informació