Amb motiu de la celebració dels 30 anys de l’inici de la carrera de Ciències Ambientals a les universitats catalanes, i a Espanya, des del COAMB creiem que és un bon moment per fer una retrospectiva i saber, des de l’òptica dels i les referents en l’ensenyança, com està la professió i com avancen els estudis per formar els nous i noves professionals del medi ambient i la sostenibilitat.
Per aquest motiu, al llarg d’aquest any hem realitzat entrevistes als i les responsables de la coordinació d’Estudis del Grau en Ciències Ambientals de les universitats catalanes.
Les entrevistes han començat amb la Dra. Anna Menció, la primera ambientòloga que arriba a ser Coordinadora del Grau de Ciències Ambientals de la Universitat de Girona. Ens ha alertat dels efectes del canvi climàtic en les aigües subterrànies i ens ha destacat de la importància d’una bona formació pels futurs ambientòlegs.
Seguidament, hem entrevistat a la Dra. Cristina Palet, Coordinadora d’Estudis del Grau en Ciències Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona, la primera universitat que va oferir els estudis, amb qui hem volgut destacar com han evolucionat els i les estudiants de ciències ambientals des d’aquella primera promoció fins a avui dia.
El recorregut ha continuat cap a la capital del país, on entrevistem a Dr. Joan Lluís Riera, Cap d’Estudis del Grau de Ciències Ambientals a la Universitat de Barcelona. Amb ell, reflectim la gran importància de la transversalitat i multidisciplinarietat dels estudis de Ciències Ambientals i la importància d’aprendre a relacionar-se amb altres professionals d’altres estudis.
Finalment, tornem a Girona, on ha començat el nostre recorregut, per entrevistar al Dr. Lluis Zamora, el nou Coordinador del Grau de Ciències Ambientals a la Universitat de Girona, que substitueix a Anna Menció, en aquesta nova etapa de la Facultat de Ciències. Amb el Dr. Zamora ens explica com han evolucionat els estudis, la seva visió i plantejament.
Com a conclusió de les entrevistes, podem confirmar que “els professionals del medi ambient estan cridats a jugar un paper principal en el futur immediat” (Dr. Zamora), ja que, “sigui com sigui, els grans reptes del segle XXI són sobretot ambientals, i si alguna cosa podem dir és que hi haurà sorpreses, tant en els problemes que afrontarem com en les tecnologies que usarem per resoldre’ls” (Dr. Riera). Per aquest motiu, tenim grans reptes immediats, com “motivar als estudiants a accedir a una formació més alineada als reptes d’aquest segle XXI” (Dra. Palet) i “donar a conèixer la nostra titulació als estudiants dels últims cursos de l’ESO” (Dra. Menció).