4 març, 2024

inèdit, l’estudi d’ecoinnovació català, és un dels patrocinadors dels 8ns Premis de Ciències Ambientals del COAMB i des d’aquí, volem posar en valor el seu compromís amb la transformació cap a un sistema de producció i consum més sostenible.

La història d’aquesta empresa, actualment dirigida per un grup de quatre ambientòlegs ―Carles Gasol, Julia Martínez Blanco, Jordi Oliver i Ramon Farreny― i un dissenyador industrial ―Raul Garcia―, va néixer a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i es constituïa com a inèdit, la primera spin-off ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). I com no podia ser d’una altra manera, des del principi han apostat per tenir a persones ambientòlogues al seu equip.

 

Quinze anys després, una tercera part del seu equip ve de les Ciències Ambientals. El perfil de l’ambientòleg és molt ben valorat per l’empresa: «És un perfil molt transversal i dúctil; té coneixements tant de ciències com de ciències socials, el que fa que s’emmotlli molt bé a una consultoria com inèdit», afirmen els seus socis directors.

 

inèdit treballa en quatre àrees d’actuació: mètriques circulars, empresa i cadena de valor circular, ecodisseny de productes i serveis i territori circular. A partir de l’extracció i l’anàlisi dels impactes ambientals, inèdit defineix accions i estratègies per impulsar l’economia circular dintre de les empreses i la seva cadena de valor i per fer una transició cap a models sostenibles a través de l’ecodisseny. inèdit també impulsa la circularitat dins dels territoris i les entitats públiques.

Així, per exemple, han calculat la petjada de carboni d’empreses com La Fageda, Damm o Desigual; han dissenyat plans d’acció climàtica per al càmping La Ballena Alegre, han assessorat Heüra perquè el seu packaging sigui més sostenible i a SEAT per explorar una nova línia de negoci basada en la servitització. En matèria de circularitat territorial, un dels darrers projectes en què ha estat immers inèdit ha estat la redacció del Full de Ruta per a l’Economia Circular de Catalunya (FRECC). Aquí podeu consultar alguns dels seus casos d’èxit.

Cal afegir que tot això ho fan des del propòsit: «Volem clients que aprofitin les nostres hores per reduir l’impacte ambiental, les emissions, els residus; volem deixar un llegat.» Per això, no es guien tant per la demanda del mercat ni pel negoci, sinó pel que saben que generarà un impacte positiu i que tenen el convenciment que és necessari. A l’hora de desenvolupar aquest sisè sentit, diuen, «hi ha ajudat la formació en Ciències Ambientals».

 

Com a empresa molt vinculada amb el col·lectiu dels ambientòlegs i amb l’acadèmia, els socis directors d’inèdit fan una crítica constructiva als estudis de Ciències Ambientals actuals: «Estem en un entorn molt canviant, en què tant les demandes de la societat com les pròpies ciències ambientals estan canviant; i les universitats haurien de poder respondre a aquest entorn canviant adaptant-hi els seus plans d’estudis i la seva oferta formativa

 

Un altre repte és la creixent demanda per part d’inèdit de personal graduat en Ciències Ambientals. I aquí és on creuen que el COAMB pot ajudar mitjançant la nostra borsa de feina i l’Escola de Formació.

 

El pròxim 27 d’abril, inèdit ens acompanyarà durant la celebració del 20è aniversari del COAMB i farà entrega del Premi en Ciències Ambientals a la Iniciativa Empresarial. Si vols formar part d’aquest de retrobament i celebració de la nostra professió, pots inscriure’t aquí.