9 juliol, 2024

L’últim informe sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides per al 2024 revela que el món està lluny d’assolir l’Agenda 2030. Només un 17% dels objectius mostren un progrés suficient, mentre que un 48% experimenten desviacions moderades a greus. L’informe destaca que la pandèmia de COVID-19, els conflictes, els xocs climàtics i la inestabilitat econòmica han agreujat les desigualtats, empitjorant la pobresa i la fam a nivell mundial. A més, els efectes acumulatius de les crisis ambientals amenacen els ecosistemes planetaris, amb el 2023 sent l’any més càlid registrat fins ara.

Els caps d’estat i de govern, reunits a Nova York per a la Cimera dels ODS, han reafirmat el seu compromís amb aquests objectius, reconeixent la necessitat d’esforços urgents i transformadors per assolir-los abans del 2030. En la declaració política adoptada, els estats membres han expressat la seva determinació per implementar l’Agenda 2030 i assolir els ODS dins del termini establert.

L’informe també subratlla la necessitat d’una cooperació internacional més forta i efectiva per maximitzar el progrés, fent una crida a una inversió massiva i a associacions més eficaces per impulsar les transicions crítiques en àrees com l’alimentació, l’energia i la connectivitat digital. Amb més de sis anys per davant, és crucial no desistir en la promesa del 2030 de posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir que ningú quedi enrere.