15 novembre, 2023

Posicionament sobre la Implementació de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) i la necessitat de mesures urgents

El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya manifesta la seva profunda preocupació pel retard significatiu en la posada en marxa de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) a Catalunya ja que són essencials per a protegir la salut de les persones i del planeta, i haurien d’haver estat implantades fa mesos, com exigia la Llei de Canvi Climàtic. Necessitem ZBE eficaces que compleixin amb els objectius establerts per la normativa europea i estatal en matèria de mobilitat i qualitat de l’aire.

A Catalunya, la contaminació atmosfèrica representa un problema greu de salut pública, causant la mort prematura d’aproximadament 3.500 persones a l’any, segons dades de l’Agència Europea del Medi Ambient per a Espanya. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha condemnat a l’Estat espanyol per l’incompliment sistemàtic des de 2010 de la normativa comunitària de qualitat de l’aire en l’àrea metropolitana de Barcelona.

El transport, com a únic sector que ha augmentat les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle en les últimes tres dècades, constitueix el 30% del total d’emissions a Catalunya. Per tant, les ZBE es perfilen com una eina crucial per a abordar el canvi climàtic a les ciutats i aconseguir els objectius de reducció d’emissions.

La urgència d’actuar fermament per a millorar la qualitat de l’aire a les nostres ciutats és més evident que mai, atès que la contaminació de l’aire té efectes perjudicials en la salut de tota la ciutadania, amb un impacte significatiu en la salut infantil. El 33% dels casos d’asma infantil s’atribueixen directament als inacceptables nivells de contaminació de l’aire a les ciutats.

Les ZBE, recolzades per l’evidència científica, són una de les mesures necessàries per a reduir aquests alts nivells de contaminació i la càrrega sanitària associada. Els retards en la seva implantació, la depreciació dels seus objectius i les moratòries contra les ZBE indiquen una falta de consideració cap a la importància de la salut pública. Aquest escenari es presenta en un moment en què la Unió Europea debat millores en la directiva europea de qualitat de l’aire, que proposa límits encara més estrictes que els actuals.

Davant aquesta situació, fem una crida al seny i la coherència del Govern i de tots els municipis de Catalunya perquè promoguin la implantació urgent de ZBE eficaces, amb un impacte real en la mobilitat i la reducció d’emissions en el sector, sense més demora, d’acord amb el que s’estableix clarament en el PNIEC (Pla Naciona Integrat d’Energia i Clima). A més, sol·licitem la participació activa de la societat civil, la comunitat científica i mèdica, així com dels ajuntaments, en la planificació de les ZBE.

Considerem que la salut pública i la sostenibilitat ambiental han de ser prioritats fonamentals en la presa de decisions legislatives per a assegurar un futur més saludable i sostenible per a tots els catalans i catalanes.

Mons Badia

Presidenta