Sessions de debat: Catalunya és medi ambient
Quina Catalunya volem? Òmnium Cultural i el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya us proposen un cicle de debats en el que es pretenen establir les bases d’un país que integrin els valors, els principis i una gestió dels aspectes ambientals que marqui la diferència entre l’autosuficiència o la dependència d’altres territoris.
A les tres primeres sessions reflexionarem sobre les línies de treball clau en diferents vectors ambientals – energia, aigua i medi natural – i a la quarta i última sessió, a mode de conclusió, incidirem en els aspectes de finançament que són necessaris per fer-ho possible.
Sessió 1.- Catalunya és Energia (23 de maig) Veure poster
Quin model energètic ens permetrà avançar cap a l’autosuficiència?
Quins són els escenaris previstos de disponibilitat d’energia en el nostre àmbit territorial? Quina serà la demanda en les properes dècades tenint en compte l’evolució demogràfica i el model de consum? A casa nostra seria possible un abastiment autosuficient amb energies renovables?
Quin model d’abastiment energètic és compatible amb una bona qualitat de l’aire i amb la conservació de la biodiversitat? Quin mix energètic necessitem?
Ponents:
Pep Puig
Joan Esteve
Modera: Josep Escarrà.
Sessió 2.- Catalunya és Aigua (31 de maig) Veure poster
Com en garantirem la disponibilitat, la qualitat i la gestió sostenible?
Les previsions a partir dels estudis dels efectes del canvi climàtic a casa nostra auguren una menor quantitat d’aigua dolça disponible i una més gran incidència dels fenòmens hídrics extrems (sequeres i riuades). Quins són els escenaris plausibles de disponibilitat d’aigua? Quines mesures hem de prendre per assegurar l’abastiment i la gestió del seu cicle? Quines alternatives ens permetrien disposar d’aigua en qualitat i quantitat suficient, i quin és el seu impacte ambiental? Quina serà la demanda tenint en compte l’evolució demogràfica i el model de consum? Com podem adreçar els desequilibris del recurs aigua al nostre territori?
Ponents:
Gabriel Borràs, biòleg.
Míriam Planas, Plataforma Aigua és vida.
Modera: Hug March, investigador al Internet Interdisciplinary Institute (IN3) i docent de la UOC.
Sessió 3.- Catalunya és Natura (20 de juny)
La natura és paisatge o és un element bàsic de la nostra qualitat de vida?
El medi natural ocupa tres quartes parts del territori de Catalunya. Però, el coneixem prou? El considerem un element bàsic de la nostra identitat? Som conscients dels valors i els serveis que ens aporten els sistemes naturals? Com podem gestionar l’equilibri entre desenvolupament i conservació?
Durant aquesta nova sessió del cicle “Catalunya és medi ambient” debatrem sobre les accions que a nivell del nostre territori no podem deixar de fer (en l’àmbit de l’educació, la conservació, la gestió territorial, o el turisme, entre altres) si volem aconseguir de veritat re-connectar les persones amb la natura i posar en valor el nostre patrimoni natural.
Ponents:
Carme Rosell, biòloga.
Josep Germain, Institució Catalana d’Història Natural.
Modera: Leo Bejarano (Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya).
Sessió 4.- Catalunya té recursos (4 de juliol)
Quins plantejaments econòmics ens permetran aconseguir una Catalunya sostenible?
Com aconseguirem els recursos econòmics per avançar cap a un país més sostenible? Quins canvis seran necessaris al model econòmic?
Durant les sessions de la primera part del cicle de debat hem reflexionat des d’un vessant pràctic sobre les línies de treball clau en diferents vectors, seleccionats per la seva importància – energia, aigua i medi natural. En aquesta darrera sessió incidirem en els aspectes de finançament que són necessaris per fer possibles les accions en els tres primers àmbits.
Catalunya tindrà unes necessitats de recursos econòmics per tal de fer realitat la integració dels aspectes ambientals al desenvolupament del país. A la vegada, es detecta que cal fer canvis en el model productiu i econòmic si es vol impulsar una nova manera de funcionar (una nova economia) que incorpori la circularitat dels recursos i consideri les externalitats ambientals. Quin model de fiscalitat i quins aspectes econòmics poden fer possible aquesta transició?
Ponents:
Verónica Kuchinow, Simbiosy.
Jordi Oliver, inèdit.
Modera: Ignasi Puig Ventosa (ENT Medi Ambient i Gestió)
Clausuren el cicle: Jordi Cuixart (President d’Òmnium Cultural) i Leo Bejarano (President del COAMB).
Cicle organitzat per:
Òmnium Cultural
Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB)
Horari: De 18:30 a 20 h
Lloc: Biblioteca Jaume Fuster (Pl. de Lesseps, 20-22, Barcelona).
Data de finalització: Dimarts, 04 juliol 2017
Detalls:
Codi: 1715Places disponibles: 40
Inscriu-te
Fitxer Adjunt
Veure tots el cursos