Los premios

8os Premios de Ciencias Ambientales (edición 2024)

Los Premios de Ciencias Ambientales son una iniciativa del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, que tiene como principal objetivo dar a conocer el papel fundamental que el colectivo de las ciencias ambientales tiene en las transformaciones sociales, económicas y culturales del siglo XXI. 

Los Premios son también una reconocimiento a la trayectoria de los estudios ambientales en Catalunya, a la investigación interdisciplinaria, a la iniciativa empresarial en el sector del medioambiente y al trabajo para comunicar retos de la sostenibilidad ambiental.

Guardonats i guardonades dels 6ns Premis Ciències Ambientals

Personas galardonadas con los 6os Premios de Ciencias Ambienales

El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) convoca los 8os Premios de Ciencias Ambientales con el objetivo de galardonar proyectos relacionados con el ámbito de las Ciencias Ambientales y que fomenten e incorporen la visión pluridisciplinar característica de nuestro ámbito de experiencia, así como reconocer la actividad de los y las profesionales de las Ciencias Ambientales.

Los Premios están destinados a estudiantes, investigadores, profesionales, empresas y entidades que desarrollen su actividad en Catalunya.

Las categorías por las que se puede optar a los Premios son:

 • Proyecto o Trabajo de Final de Grado

 • Actividad de investigación

 • Iniciativa empresarial

 • Comunicación ambiental

 • Trabajo de Investigación de Bachillerato

 • Ambientólogo/Ambientóloga del año

A partir del 25 de Julio de 2023, se abre el período de presentación de candidaturas hasta el 15 de Enero de 2024. El calendario de los 8os Premios de Ciencias Ambientales es el siguiente:

 • Presentación de candidaturas: Del 25 de Julio 2023 al 15 de Enero de 2024.

 • Valoración de candidaturas y resolución: del 16 de Enero al 7 de Marzo de 2024.

 • Anuncio de finalistas: 11 de Marzo de 2024.

 • Entrega de premios: 27 de Abril de 2024, durante el acto de celebración del 20º Aniversario del COAMB.

Para cada categoría se elegirán tres finalistas. A petición del jurado, alguna categoría puede quedar desierta o tener un accésit.

Las candidaturas ganadoras del premio serán galardonadas con un trofeo diseñado bajo criterios de sostenibilidad y una dotación económica de 250€ cada una. 

Complementariamente, todas las candidaturas ganadoras recibirán: 

 • Difusión del proyecto, o la persona, en la página web y las redes sociales del COAMB.

 • La gratuidad de la cuota de colegiación o adhesión al COAMB para el candidato/a durante un año, según su interés e idoneidad. Este plazo será de aplicación a partir de la fecha de entrega de los premios.

Para más información, y antes de presentar la candidatura, os recomendamos leer las  a més informació i abans de presentar la candidatura, us recomanem llegir les Bases dels 8ns Premis de Ciències Ambientals (2024).

Para la presentación de la candidatura a las cinco primeras categorías de los Premios, los participantes deberán rellenar el formulario correspondiente a la categoría a la que quieran optar. Para cualquier duda o aclaración, podéis contactarnos mediante el e.mail:  coamb@coamb.cat.

Bases dels 8ns Premis de Ciències Ambientals (2024).

Con el apoyo de:

 1. Proyectos e iniciativas galardonadas en ediciones anteriores – contenido en catalán

  2021 – 7ns Premis Ciències Ambientals

  A causa de la pandèmia causada per la CoVid-19, s’estableix una única categoria: Iniciativa Ambiental

  S’entén per “Iniciativa Ambiental” qualsevol activitat, treball o projecte empresarial,  d’educació ambiental, d’activitat de recerca, de treball final d’estudis, de comunicació ambiental o qualsevol altre iniciativa a on destacar el paper de les ciències ambientals.

  INICIATIVES GUANYADORES DELS 7ns PREMIS CIÈNCIES AMBIENTALS (Edició 2021)

  Premi Ciències Ambientals 2021 a la Millor Iniciativa

  L’impacte de la planificació urbana i del transport a la salut

  L’estudi “L’impacte de la planificació urbana i del transport a la salut” va buscar estimar les morts que podrien ser evitades si es complissin amb les recomanacions internacionals d’exposicions ambientals (contaminació de l’aire, soroll, presència i accessibilitat a espais verds i excés de calor) a la ciutat de Barcelona. A més, es va analitzar la distribució de les exposicions i dels impactes segons l’estatus socioeconòmic de la població per tal d’identificar els grups de poblacions més vulnerables. Els resultats obtinguts són una eina per a construir una ciutat més sana, sostenible i justa per a tots els seus habitants.

  Presentat per: ISGlobal · Tamara Iungman.

  Tipus d’organització: Centre de recerca.

  Premi Ciències Ambientals 2021 a la Millor Fotografia

  Monitoreig de les poblacions de tritó pirinenc (Calotriton asper)

  El tritó pirinenc és un endemisme de la península Ibèrica. Habita en aigües fredes i oxigenades dels Pirineus, Prepirineus i la Serralada Transversal, i en aquesta darrera localització és on trobem moltes poblacions al límit de la seva distribució i on presenta un major perill de desaparèixer, ja sigui pels efectes del canvi climàtic o per la contaminació de les aigües.

  Des del 2016 es mostreja regularment una població de tritó pirinenc a la baixa Garrotxa i es fan mostrejos en altres torrents propers per veure’n la distribució. Fins al moment s’ha demostrat un major període d’activitat del descrit fins al moment així com una major tolerància a les altes i baixes temperatures. Però aquesta tolerància serà suficient per suportar els efectes del canvi climàtic? Les poblacions estan realment en bon estat? Sorgeixen moltes preguntes i intentarem aportar informació per poder-les respondre.

  Aquesta iniciativa es porta a terme com a resultat del treball de final de grau fet a la universitat de Girona durant el 2018. En l’actualitat es continua realitzant el monitoratge sense suport econòmic i amb l’assessorament de la Societat Catalana d’Herpetologia.

  Presentat per: Fernando Loras-Ortí.

  Tipus d’organització: Particular.

  Premi Ciències Ambientals 2021 a la Iniciativa més Votada: 

  Ronda Verda

  Ronda Verda és l’execució d’un projecte de caire popular de manteniment d’un camí a força de caminar, situat a la façana nord del nucli urbà d’Esparreguera. Amb un recorregut de 3 km, paral·lel al municipi, i una franja d’uns 50 m al límit urbà, la Ronda travessa camps d’oliveres abandonats, rouredes amb un gran roure i fonts vives en anys humits. El camí resulta fàcilment accessible, rep visites de grups escolars, i acull activitats educatives i de lleure. La iniciativa compta amb el suport de diverses entitats.

  Presentat per: Club excursionista Esparreguera i altres entitats, Jaume París. Recolzament de l’ADF d’Esparreguera, i col·lectius naturalistes i culturals del municipi.

  Tipus d’organització: Particular, entitats.

  Dates clau:

  • Presentació candidatures: del 22 de juny al 25 d’octubre de 2021.
  • Valoració de candidatures i resolució: del 28 d’octubre al 5 de novembre de 2021.
  • Anunci guanyadors i lliurament de premis: del 15 al 21 de novembre de 2021.

  Bases Premis Ciències Ambientals 2021


  2017 – 6ns Premis Ciències Ambientals

  Guardonats i guardonades dels 6ns Premis Ciències Ambientals

  Guardonats i guardonades dels 6ns Premis Ciències Ambientals

  ‘Treball de recerca de batxillerat’

  • Premi: Escassetat d’aigua (Inés Esteban)
  • Accèsit: Els pòl·lens que causen al·lèrgies respiratòries (Núria López)

  ‘Projecte o treball de final d’estudis’

  • Premi: Un Nou Model de Transport Sostenible per Barcelona (Ivan Rabal)
  • Accèsit: La problemàtica del barb roig als estanys d’alta muntanya del Pirineu (Laura Márquez, Ana Elguea, Lorena Flores i Sara García)

  ‘Activitat de recerca’

  • Premi: Impactes sobre la salut relacionats amb el planejament urbà i de la mobilitat: Una millor planificació urbana i del transport podria posposar el 20% de morts prematures cada any a les ciutats (Natalie Mueller)
  • Accèssit: Cap a les ciutats sostenibles a través d’una anàlisi ambiental, econòmica i d’ecoeficiència dels sistemes urbans de sanejament i drenatge (Anna Petit)

  ‘Iniciativa empresarial’

  ‘Comunicació ambiental’


  2016 – 5ns Premis Ciències Ambientals

  La sostenibilitat, l'autosuficiència, l'energia i l'aigua copen els cinquens Premis Ciències Ambientals - COAMB

  Guardonats i guardonades dels 5ns Premis Ciències Ambientals

  ‘Treball de recerca de batxillerat’

  • Premi: Anàlisi de la qualitat del riu Congost (Marina Andreu Pérez)
  • Accèsit: Contaminació en aigua de rius (Rashi Tahiliani)

  ‘Projecte o treball de final d’estudis’

  • Premi: Potencial d’autosuficiència alimentària en dos barris característics de Barcelona (Susana Toboso, Joan Aynés, Roger Liarte i Carlos Torres)
  • Accèsit: Fangs residuals com a font de recurs de Terres Rares en una indústria del Fosfat (Xavier Méndez i Esteve Font)

  ‘Activitat de recerca’

  • Premi: Infraestructura verda urbana: aplicació del marc de serveis dels ecosistemes a la regió metropolitana de Barcelona (Francesc Baró)
  • Accèssit: Identificació de productes de transformació de substàncies farmacèutiques en aigües tractades amb micoremediació (Tamara Perellón López)

  ‘Iniciativa empresarial’

  ‘Comunicació ambiental’


  2015 – 4rts Premis Ciències Ambientals

  El canvi climàtic, els residus i la sostenibilitat copen els quarts Premis Ciències Ambientals

  Guardonats i guardonades dels 4rts. Premis Ciències Ambientals

  ‘Projecte o treball de final d’estudis’

  • Premi: De residu a recurs: Situació actual del subproducte i la fi de la condició de residu a Catalunya (Anna Martínez)

  ‘Activitat de recerca’

  • Premi: El Canvi Global a través dels ulls dels indígenes amazònics (Álvaro Fernández-Llamazares)
  • Accèssit: Contabilidad regional de flujos materiales y presiones ambientales: el caso español (Sergio Sastre Sanz)

  ‘Iniciativa empresarial’

  ‘Comunicació ambiental’


  2014 – 3rs Premis Ciències Ambientals

  ‘Projecte o treball de final d’estudis’

  • Premi: Avaluació i implementació del model de qualitat de l’aire ADMS-URBAN (Elena Escoda Bernal)
  • Accèssit: Eliminació del tricloroetilè de l’aigua mitjançat processos d’oxidació avançada catalitzats per diferents residus (Mireia Raja Mollfulleda)

  ‘Activitat de recerca’

  • Premi: Impacts of atmospheric chlor-alkali factory emissions in surrounding populations (Mercè Garí de Barbarà)
  • Accèssit: L’evolució dels usos i cobertes del sòl (1957-2012) dels sistemes naturals del litoral del Baix Ter. Anàlisi i valoració en un context de canvi ambiental global. (Andreu Porcar Roman)

  ‘Iniciativa empresarial’

  • Premi: Ramats al Bosc (Miguel Villa Quirós)
  • Accèssit: CUÏC (Jordi Escolà Rovira)

  ‘Comunicació ambiental’

  • Premi: DESENDOLLA’T (Gil Salvans  i Joan Canó Pol)
  • Accèssit: El projecte de ciència ciutadana AtrapaelTigre.com (Aitana Oltra, Francisco de Asís Collantes, Frederic Bartumeus, Joan Garriga, John Palmer, Juan Antonio Delgado)

  2013 – 2ns Premis Ciències Ambientals

  ‘Projecte o treball de final d’estudis’

  • Premi: Viabilitat econòmica i ambiental per a l’aprofitament del residu de poda de l’olivera al Segrià Sud (Míriam Jové)
  • Accèssit: Protocol de viabilitat socioecològica del llop (Sergi Cantos)

  ‘Activitat de recerca’

  • Premi: Aplicació de tècniques proteomètriques per optimitzar el creixement de bacteris dehalorespiradors en bioremediació (Ernest Marco)
  • Accèssit: La regulació jurídica dels serveis ambientals dels ecosistemes a Catalunya: anàlisi d’eines i metodologies (Joan Pons)

  ‘Iniciativa empresarial’

  • Premi: GEMMA Biomasskm0, empresa de producció i distribució de biomassa de proximitat al Segrià (Joan Ibars)
  • Accèssit: Associació ‘La Magrana Vallesana’ (Míriam González)

  ‘Comunicació ambiental’

  • Premi: De menjar no en llencem ni mica (Alfons López)
  • Accèssit: Greenhub, blog professional d’ambientòlegs (Maria del Mar Ruiz)

  2012 – 1rs Premis Ciències Ambientals

  ‘Projecte o treball de final d’estudis’
  Anàlisi del metabolisme ambiental de nuclis turístics litorals: El cas de Menorca (Catalina Molina, M.Antònia Oliver, Héctor Romanos i Núria Ruiz)

  ‘Activitat de recerca’
  La construcció d’indicadors estructurals de gestió de residus a través de l’anàlisi espacial de fluxos materials (David Font)

  ‘Iniciativa empresarial’
  Masies + Sostenibles (Laia Espasa)

  ‘Comunicació ambiental’
  El Medi Ambient de TV3 (Xavier Duran)