Diàlegs Ambientals 2017 · Canvi climàtic: actuem ara, hi som a temps

 

Avui, ja no es qüestiona l’evidència de l’existència del canvi climàtic i els reptes que se’ns presenten són uns de nous: adaptar-se als efectes que ja s’estan fent palès al nostre territori i al món, sensibilitzar la societat per aquesta adaptació, i actuar amb la suficient rapidesa per a què els efectes del canvi global no esdevinguin encara més devastadors.

Des del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània (CCCB) presentem aquest cicle de diàlegs per avançar en la reflexió i l’acció pràctica en diverses qüestions clau que cal abordar en aquest nou escenari.

Amb un enfocament en positiu, entenent que si la nostra societat aconsegueix avançar amb valentia sí hi som a temps de mitigar i poder conviure amb les conseqüències del canvi climàtic, durant aquest mes de novembre:

  • Debatrem sobre la recentment aprovada Llei catalana de canvi climàtic a casa nostra
  • Analitzarem l’aplicació pràctica dels compromisos internacionals i locals de reducció de les emissions de carboni en el dia a dia de la societat i del teixit empresarial
  • Proposarem activitats transformadores a la vegada que lúdiques adreçades als més petits i les seves famílies, un públic clau en els reptes que se’ns presenten a nivell de societat
  • Cercarem noves maneres de comunicar sobre la problemàtica global del canvi climàtic, en un context en què la ciutadania ja s’estableix com un actor més en els reptes ambientals

 

Aquest cicle de debats es celebra en el marc de l’exposició “Després de la fi del món”.

 

PROGRAMA DE LES SESSIONS

 

Sessió 1 Llei catalana de canvi climàtic: tenim la llei que mereixem?

2 de novembre, al CCCB (espai Estació Beta) de 18:30 a 20 h

L’actual Llei de Canvi Climàtic de Catalunya, recentment aprovada, segons els experts no dóna resposta a cap dels problemes que detecta el Tercer Informe de Canvi Climàtic de Catalunya. D’altra banda, però, l’aprovació d’una llei específica en la temàtica suposa un gest d’inqüestionable importància que posa en valor el medi ambient i el canvi climàtic com a línies prioritàries d’acció a casa nostra a nivell de país.

Volem debatre si la llei serà suficient o servirà, si més no, com una base per al pas endavant imprescindible que necessitem fer en la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Amb:

  • Ferran Civit (diputat al Parlament de Catalunya).
  • Salvador Lladó (investigador a Leitat Technological Center).

Modera: Josep Escarrà (vicepresident del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya).

Descarrega el fulletó.

INSCRIU-TE A LA SESSIÓ 1

 

Sessió 2 La lluita contra el canvi climàtic a la pràctica: com ho fem?

9 de novembre, a l’Ateneu Barcelonès de 19 a 20:30 h

Els compromisos internacionals i locals per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic requereixen uns canvis substancials en la manera de fer de les empreses i la societat en general. Com es reben aquests canvis? Quins esforços estan fent ja les empreses i quins reptes queden encara per assolir? Quines transformacions són necessàries al model econòmic? Quines solucions garantiran la competitivitat del teixit empresarial en un escenari de reducció de les emissions de carboni?

En parlarem amb representants del món empresarial i de l’administració.

Amb:

  • Alba Cabañas (directora de l’Àrea Tècnica de Foment del Treball nacional).
  • Assumpta Farran (directora de l’Institut Català d’Energia).

Modera:

Josep Garriga (economista i expert en negociacions sobre canvi climàtic).

Descarrega el fulletó.

INSCRIU-TE A LA SESSIÓ 2

 

 

Sessió 3 Ens hi juguem molt! Tallers i jocs sobre el canvi climàtic per als més petits

Dissabte 18 de novembre, al CCCB de 11 a 14 h

Durant tot el matí els nens i nenes d’entre 3 i 10 anys, acompanyats de les seves famílies, podran participar en diferents tallers i racons d’activitat que els permetran conèixer la problemàtica del canvi climàtic i les possibilitats d’actuació per fer-hi front, tot plegat  amb un enfocament lúdic a la vegada que divulgatiu i transformador.

Els jocs, dinàmiques i propostes els permetran interaccionar de manera engrescadora amb conceptes com les energies renovables, l’estalvi energètic o la importància de la biodiversitat i el verd urbà. Els participants podran divertir-se i gaudir d’una estona en família, i a la vegada poder sentir-se partícips directes de les accions necessàries per a la mitigació dels efectes del canvi climàtic.

Activitat gratuïta d’accés lliure. Si un cop al CCCB vols accedir també a l’exposició “Després de la fi del món”, hauràs de comprar l’entrada al museu.

 

Sessió 4 Els ciutadans i el canvi climàtic: ho hem entès?

23 de novembre Ateneu Barcelonès de 18:30 a 20 h

Com s’està comunicant el canvi climàtic a la societat? S’està aconseguint que els ciutadans se sentin actors clau de l’adaptació al canvi climàtic? És possible que als infants se’ls comuniqui en positiu i als adults se’ls traslladi una perspectiva de culpabilitat? Com trobar maneres innovadores d’arribar realment a la ciutadania?

Debatrem i cercarem nous enfocaments i estratègies amb experts en comunicació i medi ambient.

Amb:

  • Xavier Duran (periodista especialitzat en ciència a Televisió de Catalunya).
  • Anna Pérez (ambientòloga i coordinadora de la campanya Climate Tracker).

Modera: Àngels Codina (ambientòloga i periodista, col·laboradora del COAMB).

Descarrega el fulletó.

INSCRIU-TE A LA SESSIÓ 4