Els premis

Premis Ciències Ambientals

Els Premis Ciències Ambientals són una iniciativa del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, que té com a principal objectiu donar a conèixer el paper fonamental que el col·lectiu de les ciències ambientals té en les transformacions socials, econòmiques i culturals del segle XXI.

Els premis són també un reconeixement a la trajectòria dels estudis ambientals a Catalunya, a la recerca interdisciplinària, a la iniciativa empresarial en el sector del medi ambient i al treball per comunicar els reptes de la sostenibilitat ambiental.

 

INICIATIVES GUANYADORES DE L’EDICIÓ 2021 DELS PREMIS

 

Premi Ciències Ambientals 2021 a la Iniciativa més Votada

Iniciativa 2

Ronda Verda

Ronda Verda és l’execució d’un projecte de caire popular de manteniment d’un camí a força de caminar, situat a la façana nord del nucli urbà d’Esparreguera. Amb un recorregut de 3 km, paral·lel al municipi, i una franja d’uns 50 m al límit urbà, la Ronda travessa camps d’oliveres abandonats, rouredes amb un gran roure i fonts vives en anys humits. El camí resulta fàcilment accessible, rep visites de grups escolars, i acull activitats educatives i de lleure. La iniciativa compta amb el suport de diverses entitats.

Presentat per: Club excursionista Esparreguera i altres entitats, Jaume París. Recolzament de l’ADF d’Esparreguera, i col·lectius naturalistes i culturals del municipi.

Tipus d’organització: Particular, entitats.

Premi Ciències Ambientals 2021 a la Millor Iniciativa

Iniciativa 6

L’impacte de la planificació urbana i del transport a la salut

L’estudi “L’impacte de la planificació urbana i del transport a la salut” va buscar estimar les morts que podrien ser evitades si es complissin amb les recomanacions internacionals d’exposicions ambientals (contaminació de l’aire, soroll, presència i accessibilitat a espais verds i excés de calor) a la ciutat de Barcelona. A més, es va analitzar la distribució de les exposicions i dels impactes segons l’estatus socioeconòmic de la població per tal d’identificar els grups de poblacions més vulnerables. Els resultats obtinguts són una eina per a construir una ciutat més sana, sostenible i justa per a tots els seus habitants.

Presentat per: ISGlobal · Tamara Iungman.

Tipus d’organització: Centre de recerca.

 

Premi Ciències Ambientals 2021 a la Millor Fotografia

Iniciativa 14

Monitoreig de les poblacions de tritó pirinenc (Calotriton asper)

El tritó pirinenc és un endemisme de la península Ibèrica. Habita en aigües fredes i oxigenades dels Pirineus, Prepirineus i la Serralada Transversal, i en aquesta darrera localització és on trobem moltes poblacions al límit de la seva distribució i on presenta un major perill de desaparèixer, ja sigui pels efectes del canvi climàtic o per la contaminació de les aigües.

Des del 2016 es mostreja regularment una població de tritó pirinenc a la baixa Garrotxa i es fan mostrejos en altres torrents propers per veure’n la distribució. Fins al moment s’ha demostrat un major període d’activitat del descrit fins al moment així com una major tolerància a les altes i baixes temperatures. Però aquesta tolerància serà suficient per suportar els efectes del canvi climàtic? Les poblacions estan realment en bon estat? Sorgeixen moltes preguntes i intentarem aportar informació per poder-les respondre.

Aquesta iniciativa es porta a terme com a resultat del treball de final de grau fet a la universitat de Girona durant el 2018. En l’actualitat es continua realitzant el monitoratge sense suport econòmic i amb l’assessorament de la Societat Catalana d’Herpetologia.

Presentat per: Fernando Loras-Ortí.

Tipus d’organització: Particular.

 

SOBRE AQUESTA EDICIÓ DELS PREMIS CIÈNCIES AMBIENTALS

S’estableix una única categoria: Iniciativa Ambiental

S’entén per “Iniciativa Ambiental” qualsevol activitat, treball o projecte empresarial,  d’educació ambiental, d’activitat de recerca, de treball final d’estudis, de comunicació ambiental o qualsevol altre iniciativa a on es destaqui el paper de les ciències ambientals.

Dates clau:

  • Presentació candidatures: del 22 de juny al 25 d’octubre de 2021.
  • Valoració de candidatures i resolució: del 28 d’octubre al 5 de novembre de 2021.
  • Anunci guanyadors i lliurament de premis: del 15 al 21 de novembre de 2021.

Per a la presentació de la candidatura als Premis els participants hauran d’omplir aquest formulari d’inscripció i enviar la fotografia que representa la iniciativa al correu electrònic coamb@coamb.cat.

Bases Premis Ciències Ambientals 2021

  1. Anteriors Edicions

    2017

    ‘Treball de recerca de batxillerat’

    • Premi: Escassetat d’aigua (Inés Esteban)
    • Accèsit: Els pòl·lens que causen al·lèrgies respiratòries (Núria López)

    ‘Projecte o treball de final d’estudis’

    • Premi: Un Nou Model de Transport Sostenible per Barcelona (Ivan Rabal)
    • Accèsit: La problemàtica del barb roig als estanys d’alta muntanya del Pirineu (Laura Márquez, Ana Elguea, Lorena Flores i Sara García)

    ‘Activitat de recerca’

    • Premi: Impactes sobre la salut relacionats amb el planejament urbà i de la mobilitat:   Una millor planificació urbana i del transport podria posposar el 20% de morts prematures cada any a les ciutats (Natalie Mueller)
    • Accèssit: Cap a les ciutats sostenibles a través d’una anàlisi ambiental, econòmica i d’ecoeficiència dels sistemes urbans de sanejament i drenatge (Anna Petit)

    ‘Iniciativa empresarial’

    ‘Comunicació ambiental’


    2016

    ‘Treball de recerca de batxillerat’

    • Premi: Anàlisi de la qualitat del riu Congost(Marina Andreu Pérez)
    • Accèsit: Contaminació en aigua de rius (Rashi Tahiliani)

    ‘Projecte o treball de final d’estudis’

    • Premi: Potencial d’autosuficiència alimentària en dos barris característics de Barcelona (Susana Toboso, Joan Aynés, Roger Liarte i Carlos Torres)
    • Accèsit: Fangs residuals com a font de recurs de Terres Rares en una indústria del Fosfat (Xavier Méndez i Esteve Font)

    ‘Activitat de recerca’

    • Premi: Infraestructura verda urbana: aplicació del marc de serveis dels ecosistemes a la regió metropolitana de Barcelona (Francesc Baró)
    • Accèssit: Identificació de productes de transformació de substàncies farmacèutiques en aigües tractades amb micoremediació (Tamara Perellón López)

    ‘Iniciativa empresarial’

    ‘Comunicació ambiental’


    2015
    ‘Projecte o treball de final d’estudis’

    • Premi: De residu a recurs: Situació actual del subproducte i la fi de la condició de residu a Catalunya (Anna Martínez)

    ‘Activitat de recerca’

    • Premi: El Canvi Global a través dels ulls dels indígenes amazònics (Álvaro Fernández-Llamazares)
    • Accèssit: Contabilidad regional de flujos materiales y presiones ambientales: el caso español (Sergio Sastre Sanz)

    ‘Iniciativa empresarial’

    ‘Comunicació ambiental’


    2014
    ‘Projecte o treball de final d’estudis’

    • Premi: Avaluació i implementació del model de qualitat de l’aire ADMS-URBAN (Elena Escoda Bernal)
    • Accèssit: Eliminació del tricloroetilè de l’aigua mitjançat processos d’oxidació avançada catalitzats per diferents residus (Mireia Raja Mollfulleda)

    ‘Activitat de recerca’

    • Premi: Impacts of atmospheric chlor-alkali factory emissions in surrounding populations (Mercè Garí de Barbarà)
    • Accèssit: L’evolució dels usos i cobertes del sòl (1957-2012) dels sistemes naturals del litoral del Baix Ter. Anàlisi i valoració en un context de canvi ambiental global. (Andreu Porcar Roman)

    ‘Iniciativa empresarial’

    • Premi: Ramats al Bosc (Miguel Villa Quirós)
    • Accèssit: CUÏC (Jordi Escolà Rovira)

    ‘Comunicació ambiental’

    • Premi: DESENDOLLA’T (Gil Salvans  i Joan Canó Pol)
    • Accèssit: El projecte de ciència ciutadana AtrapaelTigre.com (Aitana Oltra, Francisco de Asís Collantes, Frederic Bartumeus, Joan Garriga, John Palmer, Juan Antonio Delgado)

    2013
    ‘Projecte o treball de final d’estudis’

    • Premi: Viabilitat econòmica i ambiental per a l’aprofitament del residu de poda de l’olivera al Segrià Sud (Míriam Jové)
    • Accèssit: Protocol de viabilitat socioecològica del llop (Sergi Cantos)

    ‘Activitat de recerca’

    • Premi: Aplicació de tècniques proteomètriques per optimitzar el creixement de bacteris dehalorespiradors en bioremediació (Ernest Marco)
    • Accèssit: La regulació jurídica dels serveis ambientals dels ecosistemes a Catalunya: anàlisi d’eines i metodologies (Joan Pons)

    ‘Iniciativa empresarial’

    • Premi: GEMMA Biomasskm0, empresa de producció i distribució de biomassa de proximitat al Segrià (Joan Ibars)
    • Accèssit: Associació ‘La Magrana Vallesana’ (Míriam González)

    ‘Comunicació ambiental’

    • Premi: De menjar no en llencem ni mica (Alfons López)
    • Accèssit: Greenhub, blog professional d’ambientòlegs (Maria del Mar Ruiz)

    2012
    ‘Projecte o treball de final d’estudis’

    Anàlisi del metabolisme ambiental de nuclis turístics litorals: El cas de Menorca (Catalina Molina, M.Antònia Oliver, Héctor Romanos i Núria Ruiz)

    ‘Activitat de recerca’
    La construcció d’indicadors estructurals de gestió de residus a través de l’anàlisi espacial de fluxos materials (David Font)

    ‘Iniciativa empresarial’
    Masies + Sostenibles (Laia Espasa)

    ‘Comunicació ambiental’
    El Medi Ambient de TV3 (Xavier Duran)

Un trofeu sostenible