Els premis

8ns Premis Ciències Ambientals (edició 2024)

Els Premis Ciències Ambientals són una iniciativa del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, que té com a principal objectiu donar a conèixer el paper fonamental que el col·lectiu de les ciències ambientals té en les transformacions socials, econòmiques i culturals del segle XXI.

Els premis són també un reconeixement a la trajectòria dels estudis ambientals a Catalunya, a la recerca interdisciplinària, a la iniciativa empresarial en el sector del medi ambient i al treball per comunicar els reptes de la sostenibilitat ambiental.

Guanyadors dels 8ns Premis de Ciències Ambientals (2024)

El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) convoca els 8ns Premis Ciències Ambientals, amb l’objecte de guardonar projectes relacionats amb l’àmbit de les Ciències Ambientals i que fomentin i incorporin la visió pluridisciplinar característica del nostre àmbit d’expertesa, així com de reconèixer la tasca dels i les professionals de les ciències ambientals.

Els premis estan adreçats a estudiants, investigadors, professionals, empreses i entitats que desenvolupin la seva activitat a Catalunya.

Les categories per les quals podran optar als Premis són:

 • Projecte o Treball de Fi de Grau

 • Activitat d’investigació

 • Iniciativa empresarial

 • Comunicació ambiental

 • Treball de Recerca de Batxillerat

 • Ambientòleg/Ambientòloga de l’any

A partir del 25 de juliol de 2023, s’obre el període de presentació de candidatures fins al 15 de gener de 2024. Així doncs, el calendari dels 8ns Premis de Ciències Ambientals, serà el següent:

 • Presentació candidatures: Del 25 de juliol 2023 al 15 de gener de 2024.

 • Valoració de candidatures i resolució: del 16 de gener al 7 de març de 2024.

 • Anunci finalistes: 11 de març de 2024.

 • Lliurament de premis: Abril de 2024. Durant l’Acte de celebració del 20è aniversari del COAMB (pendent de determinar la data).

Per a cada categoria de participació s’escolliran tres finalistes. A petició del jurat, alguna categoria podria quedar deserta o tenir un accèssit.

 • Les candidatures guanyadores del premi seran guardonades amb un trofeu dissenyat sota criteris d’ecodisseny i una dotació econòmica de 250 euros.

Complementàriament, totes les candidatures guardonades rebran:

 • Difusió del projecte, o la persona, a la pàgina web i les xarxes socials del COAMB.

 • La gratuïtat de la quota de col·legiació o adhesió al COAMB per al candidat/da durant el període d’un any, segons el seu interès i idoneïtat. Aquest termini serà d’aplicació a partir de la data de lliurament dels premis.

Per a més informació i abans de presentar la candidatura, us recomanem llegir les Bases dels 8ns Premis de Ciències Ambientals (2024).

Per a la presentació de la candidatura a les cinc primeres categories dels Premis els participants hauran d’omplir el formulari corresponent a la categoria on vulguin presentar candidatura. Per qualsevol dubte o aclariment relacionat amb els premis, contacteu-nos a través del e-mail: coamb@coamb.cat.

Bases dels 8ns Premis de Ciències Ambientals (2024).

 

 1. Projectes i iniciatives guardonades en Edicions anteriors

  2024 – 8ns Premis Ciències Ambientals

  Tenint en compte que el COAMB va fer 20 anys durant el 2024, es van voler reactivar els Premis de Ciències Ambientals per celebrar l’efemèride, reprenent-los des del 2021 en l’edició pertinent.

  Per tal de donar més rellevància a l’esdeveniment i als propis premis, i inspirades en altres col·legis professionals, es crea una nova categoria per reconèixer la feina de persones importants per les Ciències Ambientals: Ambientòleg/a de l’any.

  A continuació, es llisten els premiats de l’edició del 2024 segons categoria:

  • Projecte o Treball de Fi de Grau: “De l’anàlisi fisiològica i ecosistèmica a la percepció social. Una aproximació socioecològica de la qualitat de les badies del Delta de l’Ebre a partir de la fanerògama marina Cymodocea nodosa” de l’Aina Alemany Moreno. (Entregat per la Fundació d’Antigues Caixes Catalanes)

  Aquest projecte té per objectius: en primer lloc, determinar les limitacions i les oportunitats de millora de l’índex CYMOX a l’hora d’avaluar la qualitat de l’aigua de les badies del Delta de l’Ebre; en segon lloc, analitzar els ecosistemes dominats per C. nodosa des d’una perspectiva més ecològica, entenent les condicions en les quals es troben les praderies segons els nivells d’organització superiors de l’ecosistema; finalment, estudiar les percepcions socials (tant de residents com no residents) relatives a la qualitat de l’aigua, fet que permetrà entendre el context socioecològic de la zona, relacionant tot l’estudi amb el dia a dia de les persones i la seva connexió amb la natura.

  • Activitat d’investigació: “Surfing for Science. Un projecte de ciència ciutadana que permet quantificar i caracteritzar microplàstics flotants al mar en zones de bany catalanes” de Liam de Haan – Universitats de Barcelona i Fundació Surfriders. (Entregat per Insitut de Ciència i Tecnologia Ambientals -ICTA)

  Coordinat per la Universitat de Barcelona i amb el suport de Surfrider Europe, com a objectiu principal quantificar i caracteritzar micro(plàstics) flotants en aigües costaneres i mantenir un seguiment continu que permeti determinar les tendències espaciotemporals a curt i llarg termini necessàries per planificar estratègies i polítiques de mitigació, així com proporcionar a la comunitat científica amb dades rigoroses per poder millorar el coneixement dels processos que determinen la distribució i el destí final dels plàstics al medi marí.

   

  • Iniciativa empresarial: “Arquitectura d’impacte nul” de Jade Serra – Slow Studio (Entregat per Inèdit)

  Amb més de 10 anys d’experiència en arquitectura ecològica i bioconstrucció, Slow Studio és un equip dedicat a aconseguir entorns de mínim impacte, entenent que tot entorn construït ha d’estar en harmonia amb el medi ambient i la salut de les persones utilitzant recursos naturals de manera sostenible i durable. Mitjançant l’arquitectura, volen millorar significativament el benestar de les persones i contribuir a un futur millor.

   

   

   

  • Comunicació ambiental: “L’home que fabricava caixes niu” de Javi Gómez i Gemma Solà (Entrgat per Sostenible.cat, la revista de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat)

  «L’home que fabricava caixes niu» és un conte que narra la història d’en «Paco», un home que de jubilat s’ha retrobat amb el món de l’ornitologia i l’estima pels ocells i s’ha convertit en un activista de barri dedicat a la construcció de caixes niu. Aquesta història de transformació respecte a la natura és, alhora, una història real i propera. I és que en «Paco» és una persona real (en Francisco Gómez, pare de l’autor), del barri de Bellvitge a L’Hospitalet. Un exemple del fet que tothom pot fer coses per canviar els nostres comportaments i fer coses per transformar la nostra societat i el nostre entorn. Un llibre que uneix valors i emocions, ornitologia i pensament ambiental, persones i natura. I una crida a valorar l’activisme proper, silenciós i sovint infravalorat de les persones grans.

   

  • Treball de Recerca de Batxillerat: “Estudi de viabilitat d’una xarxa de calor amb biomassa a Sant Joan de les Abadesses” d’Erik Formatjé Fabre. (Entregat per l’Ajuntament de Vila-seca)

  Un estudi global de què és una central de calor alimentada amb biomassa forestal, quines son les parts que formen una xarxa de calor, les seves característiques i necessitats. L’objectiu era adquirir prou coneixements de base i poder posteriorment recollir les dades econòmiques i tècniques que han permès avaluar la viabilitat de la implantació d’una xarxa de calor amb biomassa al municipi de Sant Joan de les Abadesses.

   

   

   

  Expresident del COAMB (2016-2018)i  implicat amb el col·legi durant més d’una dècada en temes de comunicació, en Leo Bejarano destaca per ser un professional apassionat i compromès amb la defensa de la professió d’ambientòleg, així com del medi ambient.

  Actualment és el Cap de l’Oficina de Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, des d’on impulsar i coordina en l’àmbit autonòmic i estratègic la transició cap als objectius i compromisos europeus adoptats en matèria de canvi climàtic.

  2021 – 7ns Premis Ciències Ambientals

  A causa de la pandèmia causada per la CoVid-19, s’estableix una única categoria: Iniciativa Ambiental

  S’entén per “Iniciativa Ambiental” qualsevol activitat, treball o projecte empresarial,  d’educació ambiental, d’activitat de recerca, de treball final d’estudis, de comunicació ambiental o qualsevol altre iniciativa a on destacar el paper de les ciències ambientals.

  INICIATIVES GUANYADORES DELS 7ns PREMIS CIÈNCIES AMBIENTALS (Edició 2021)

  Premi Ciències Ambientals 2021 a la Millor Iniciativa

  L’impacte de la planificació urbana i del transport a la salut

  L’estudi “L’impacte de la planificació urbana i del transport a la salut” va buscar estimar les morts que podrien ser evitades si es complissin amb les recomanacions internacionals d’exposicions ambientals (contaminació de l’aire, soroll, presència i accessibilitat a espais verds i excés de calor) a la ciutat de Barcelona. A més, es va analitzar la distribució de les exposicions i dels impactes segons l’estatus socioeconòmic de la població per tal d’identificar els grups de poblacions més vulnerables. Els resultats obtinguts són una eina per a construir una ciutat més sana, sostenible i justa per a tots els seus habitants.

  Presentat per: ISGlobal · Tamara Iungman.

  Tipus d’organització: Centre de recerca.

  Premi Ciències Ambientals 2021 a la Millor Fotografia

  Monitoreig de les poblacions de tritó pirinenc (Calotriton asper)

  El tritó pirinenc és un endemisme de la península Ibèrica. Habita en aigües fredes i oxigenades dels Pirineus, Prepirineus i la Serralada Transversal, i en aquesta darrera localització és on trobem moltes poblacions al límit de la seva distribució i on presenta un major perill de desaparèixer, ja sigui pels efectes del canvi climàtic o per la contaminació de les aigües.

  Des del 2016 es mostreja regularment una població de tritó pirinenc a la baixa Garrotxa i es fan mostrejos en altres torrents propers per veure’n la distribució. Fins al moment s’ha demostrat un major període d’activitat del descrit fins al moment així com una major tolerància a les altes i baixes temperatures. Però aquesta tolerància serà suficient per suportar els efectes del canvi climàtic? Les poblacions estan realment en bon estat? Sorgeixen moltes preguntes i intentarem aportar informació per poder-les respondre.

  Aquesta iniciativa es porta a terme com a resultat del treball de final de grau fet a la universitat de Girona durant el 2018. En l’actualitat es continua realitzant el monitoratge sense suport econòmic i amb l’assessorament de la Societat Catalana d’Herpetologia.

  Presentat per: Fernando Loras-Ortí.

  Tipus d’organització: Particular.

  Premi Ciències Ambientals 2021 a la Iniciativa més Votada: Ronda Verda

  Ronda Verda és l’execució d’un projecte de caire popular de manteniment d’un camí a força de caminar, situat a la façana nord del nucli urbà d’Esparreguera. Amb un recorregut de 3 km, paral·lel al municipi, i una franja d’uns 50 m al límit urbà, la Ronda travessa camps d’oliveres abandonats, rouredes amb un gran roure i fonts vives en anys humits. El camí resulta fàcilment accessible, rep visites de grups escolars, i acull activitats educatives i de lleure. La iniciativa compta amb el suport de diverses entitats.

  Presentat per: Club excursionista Esparreguera i altres entitats, Jaume París. Recolzament de l’ADF d’Esparreguera, i col·lectius naturalistes i culturals del municipi.

  Tipus d’organització: Particular, entitats.

  Dates clau:

  • Presentació candidatures: del 22 de juny al 25 d’octubre de 2021.
  • Valoració de candidatures i resolució: del 28 d’octubre al 5 de novembre de 2021.
  • Anunci guanyadors i lliurament de premis: del 15 al 21 de novembre de 2021.

  Bases Premis Ciències Ambientals 2021


  2017 – 6ns Premis Ciències Ambientals

  Guardonats i guardonades dels 6ns Premis Ciències Ambientals

  Guardonats i guardonades dels 6ns Premis Ciències Ambientals

  ‘Treball de recerca de batxillerat’

  • Premi: Escassetat d’aigua (Inés Esteban)
  • Accèsit: Els pòl·lens que causen al·lèrgies respiratòries (Núria López)

  ‘Projecte o treball de final d’estudis’

  • Premi: Un Nou Model de Transport Sostenible per Barcelona (Ivan Rabal)
  • Accèsit: La problemàtica del barb roig als estanys d’alta muntanya del Pirineu (Laura Márquez, Ana Elguea, Lorena Flores i Sara García)

  ‘Activitat de recerca’

  • Premi: Impactes sobre la salut relacionats amb el planejament urbà i de la mobilitat: Una millor planificació urbana i del transport podria posposar el 20% de morts prematures cada any a les ciutats (Natalie Mueller)
  • Accèssit: Cap a les ciutats sostenibles a través d’una anàlisi ambiental, econòmica i d’ecoeficiència dels sistemes urbans de sanejament i drenatge (Anna Petit)

  ‘Iniciativa empresarial’

  ‘Comunicació ambiental’


  2016 – 5ns Premis Ciències Ambientals

  La sostenibilitat, l'autosuficiència, l'energia i l'aigua copen els cinquens Premis Ciències Ambientals - COAMB

  Guardonats i guardonades dels 5ns Premis Ciències Ambientals

  ‘Treball de recerca de batxillerat’

  • Premi: Anàlisi de la qualitat del riu Congost (Marina Andreu Pérez)
  • Accèsit: Contaminació en aigua de rius (Rashi Tahiliani)

  ‘Projecte o treball de final d’estudis’

  • Premi: Potencial d’autosuficiència alimentària en dos barris característics de Barcelona (Susana Toboso, Joan Aynés, Roger Liarte i Carlos Torres)
  • Accèsit: Fangs residuals com a font de recurs de Terres Rares en una indústria del Fosfat (Xavier Méndez i Esteve Font)

  ‘Activitat de recerca’

  • Premi: Infraestructura verda urbana: aplicació del marc de serveis dels ecosistemes a la regió metropolitana de Barcelona (Francesc Baró)
  • Accèssit: Identificació de productes de transformació de substàncies farmacèutiques en aigües tractades amb micoremediació (Tamara Perellón López)

  ‘Iniciativa empresarial’

  ‘Comunicació ambiental’


  2015 – 4rts Premis Ciències Ambientals

  El canvi climàtic, els residus i la sostenibilitat copen els quarts Premis Ciències Ambientals

  Guardonats i guardonades dels 4rts. Premis Ciències Ambientals

  ‘Projecte o treball de final d’estudis’

  • Premi: De residu a recurs: Situació actual del subproducte i la fi de la condició de residu a Catalunya (Anna Martínez)

  ‘Activitat de recerca’

  • Premi: El Canvi Global a través dels ulls dels indígenes amazònics (Álvaro Fernández-Llamazares)
  • Accèssit: Contabilidad regional de flujos materiales y presiones ambientales: el caso español (Sergio Sastre Sanz)

  ‘Iniciativa empresarial’

  ‘Comunicació ambiental’


  2014 – 3rs Premis Ciències Ambientals

  ‘Projecte o treball de final d’estudis’

  • Premi: Avaluació i implementació del model de qualitat de l’aire ADMS-URBAN (Elena Escoda Bernal)
  • Accèssit: Eliminació del tricloroetilè de l’aigua mitjançat processos d’oxidació avançada catalitzats per diferents residus (Mireia Raja Mollfulleda)

  ‘Activitat de recerca’

  • Premi: Impacts of atmospheric chlor-alkali factory emissions in surrounding populations (Mercè Garí de Barbarà)
  • Accèssit: L’evolució dels usos i cobertes del sòl (1957-2012) dels sistemes naturals del litoral del Baix Ter. Anàlisi i valoració en un context de canvi ambiental global. (Andreu Porcar Roman)

  ‘Iniciativa empresarial’

  • Premi: Ramats al Bosc (Miguel Villa Quirós)
  • Accèssit: CUÏC (Jordi Escolà Rovira)

  ‘Comunicació ambiental’

  • Premi: DESENDOLLA’T (Gil Salvans  i Joan Canó Pol)
  • Accèssit: El projecte de ciència ciutadana AtrapaelTigre.com (Aitana Oltra, Francisco de Asís Collantes, Frederic Bartumeus, Joan Garriga, John Palmer, Juan Antonio Delgado)

  2013 – 2ns Premis Ciències Ambientals

  ‘Projecte o treball de final d’estudis’

  • Premi: Viabilitat econòmica i ambiental per a l’aprofitament del residu de poda de l’olivera al Segrià Sud (Míriam Jové)
  • Accèssit: Protocol de viabilitat socioecològica del llop (Sergi Cantos)

  ‘Activitat de recerca’

  • Premi: Aplicació de tècniques proteomètriques per optimitzar el creixement de bacteris dehalorespiradors en bioremediació (Ernest Marco)
  • Accèssit: La regulació jurídica dels serveis ambientals dels ecosistemes a Catalunya: anàlisi d’eines i metodologies (Joan Pons)

  ‘Iniciativa empresarial’

  • Premi: GEMMA Biomasskm0, empresa de producció i distribució de biomassa de proximitat al Segrià (Joan Ibars)
  • Accèssit: Associació ‘La Magrana Vallesana’ (Míriam González)

  ‘Comunicació ambiental’

  • Premi: De menjar no en llencem ni mica (Alfons López)
  • Accèssit: Greenhub, blog professional d’ambientòlegs (Maria del Mar Ruiz)

  2012 – 1rs Premis Ciències Ambientals

  ‘Projecte o treball de final d’estudis’
  Anàlisi del metabolisme ambiental de nuclis turístics litorals: El cas de Menorca (Catalina Molina, M.Antònia Oliver, Héctor Romanos i Núria Ruiz)

  ‘Activitat de recerca’
  La construcció d’indicadors estructurals de gestió de residus a través de l’anàlisi espacial de fluxos materials (David Font)

  ‘Iniciativa empresarial’
  Masies + Sostenibles (Laia Espasa)

  ‘Comunicació ambiental’
  El Medi Ambient de TV3 (Xavier Duran)

Un trofeu sostenible