La revista del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya
Núm. 27, Abril de 2018
Espanya ocupa la posició 25 en el rànquing del grau de compliment dels ODS

La conservació de la biodiversitat i el canvi climàtic són els àmbits on l’Estat espanyol obté pitjors resultats.

L'Índex dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (SDG Index & Dashboards 2017) és un informe global que elaboren la Sustainable Development Solutions Network de Nacions Unides (SDSN) i la Fundació Bertelsmann. Aquest document mostra el grau de compliment dels ODS a 157 països del món, situant-los en un rànquing de rendiment global, que també permet una comparativa per regions. Per primera vegada, aquest informe global mesura els efectes secundaris de les accions dels països rics sobre els pobres. Encapçalen el rànquing Suècia, Finlàndia i Dinamarca.

Juntament amb l'anàlisi global, l'Índex ODS elaborat per SDSN ofereix fitxes per país on es detalla el grau de compliment de cada un dels indicadors que determinen els avanços. Això permet qualificar cada objectiu amb un codi de colors, en funció d'una selecció d'indicadors. El grau de consecució dels Objectius es valora amb el verd, groc, taronja o vermell, segons vagi de millor a pitjor.

En el cas d'Espanya, tot i que millora 5 punts en relació amb el rànquing anterior de 2016, col·locant-se en el lloc 25, perd alguns dels avenços aconseguits en el compliment de l'Agenda 2030. El 2017, Espanya ha perdut l'únic verd que l'any passat va obtenir en l'ODS 5, dedicat a la igualtat de gènere. En les seves qualificacions es troben 6 vermells, 6 taronges i 5 grocs. Entre els ODS amb pitjors resultats per al nostre país es troben els relacionats amb la conservació del medi ambient, entre ells els dedicats al mar i la biodiversitat, o a les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

En aquest sentit, les dades sobre la disminució de l'Ajuda Oficial al Desenvolupament, el mal comportament de les emissions de gasos d'efecte hivernacle o la manca d'una estratègia activa per a la protecció de l'oceà, afecten els resultats d'Espanya en relació a l’escena internacional.

Més informació:  http://reds-sdsn.es/7004-2

Hemeroteca
Què és .ambiental?
Subscripció
Contacte
Equip de redacció