La revista del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya
Núm. 27, Abril de 2018
L'ONU inaugura la Dècada de l'Aigua per al Desenvolupament Sostenible

Un objectiu del decenni és aconseguir que la comunitat internacional impulsi l'adopció de l'Agenda 2030

El passat 22 de març, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, Nacions Unides va fer el llançament del nou Decenni Internacional per a l'Acció 'Aigua per al Desenvolupament Sostenible'. Aquesta dècada dedicada a l’aigua té com a objectiu fer més èmfasi en l'ordenació integrada dels recursos hídrics per garantir la disponibilitat, la seva gestió sostenible i el sanejament per a tothom.

“L'any 2050, almenys una de cada quatre persones viurà en un país on la manca d'aigua dolça serà crònica o recurrent", va assegurar Antonio Guterres, Secretari General de l’ONU a l’acte oficial de llançament. El titular de l'ONU va recalcar que sense una gestió efectiva dels recursos hídrics es corre el risc d'intensificar les disputes entre les comunitats i fins i tot augmentar les tensions entre les nacions.

Actualment, el 40% de la població mundial es veu afectada per l'escassetat d'aigua, el 80% de les aigües residuals s'aboquen sense tractament i més del 90% dels desastres naturals estan relacionats amb l'aigua. A més, més de 2.000 milions de persones no tenen accés a aigua potable i més de 4.500 milions no tenen serveis de sanejament adequats. El Secretari General va recordar que hi ha noves tecnologies per millorar la forma com s'administra l'aigua, però sovint aquestes són inaccessibles per als que més ho necessiten.

Una de les metes principals del Decenni és aconseguir que la comunitat internacional impulsi l'adopció de programes ja existents, com ara l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, el Marc de Sendai per a la Reducció del Risc de Desastres 2015-2030 i l'Acord de París de 2015. La campanya ressalta, a més, la importància de promoure l'ús eficient de l'aigua a tots els nivells, tenint en compte el nexe entre l'aigua, l'energia, els aliments i el medi ambient.

Hemeroteca
Què és .ambiental?
Subscripció
Contacte
Equip de redacció