La revista del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya
Núm. 16, Juliol - setembre de 2014
Alcaldes per a l'adaptació es va presentar en una roda de premsa el març del 2014. Font: mayors-adapt.eu
Neix una iniciativa de municipis europeus per liderar accions d'adaptació al canvi climàtic

Les ciutats i pobles signants es comprometen a elaborar plans per reforçar la seva resiliència davant dels impactes de l’escalfament global

La Direcció General d’Acció pel Clima de la Comissió Europea ha posat en marxa la iniciativa Alcaldes per a l’adaptació (Mayors Adapt), a través de la qual les ciutats i pobles signants es comprometen a desenvolupar estratègies locals d'adaptació en els dos anys posteriors a la seva adhesió i a revisar-ne els resultats semestralment.

Vuit ciutats de Grècia, Bèlgica, Itàlia, Alemanya i Irlanda ja han formalitzat la seva participació i  una trentena més, entre les quals hi ha Barcelona, han mostrat el seu interès per  sumar-se a la iniciativa. La Diputació de Barcelona ha expressat també la voluntat d’implicar-se en el projecte com a coordinadora, un rol que es reserva a regions i províncies, i que ha de servir per augmentar l’impacte de la iniciativa.

Les ciutats, on es concentren la majoria de la població i de les infraestructures, són particularment vulnerables als fenòmens meteorològics extrems i a altres impactes del canvi climàtic. Per tant, tenen un paper clau en la implementació de les mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic. En la presentació de la iniciativa es va subratllar que les accions efectives d’adaptació permeten reduir els costos associats als danys, salvaguardar recursos naturals i humans, i estimular la regeneració econòmica.

Alcaldes per a l’adaptació vol servir per encoratjar als municipis d’arreu d’Europa a emprendre mesures d’adaptació i a reforçar la seva resiliència davant dels impactes negatius del canvi climàtic, aprofitant-ne, alhora, les oportunitats. Per aconseguir-ho, s’ha creat una oficina que donarà suport a les administracions locals i promourà l’intercanvi d’experiències entre les parts signants.

El 15 d’octubre se celebrarà a Brussel·les la cerimònia de signatura on es reuniran les ciutats i els pobles que estan liderant l’adaptació al canvi climàtic a nivell local. Així mateix, per a les localitats que encara no han abordat la qüestió, aquesta serà una forma d’aprendre de l’experiència de les ciutats que ja estan actuant per adaptar-se.

Hemeroteca
Què és .ambiental?
Subscripció
Contacte
Equip de redacció