La revista del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya
Núm. 16, Juliol - setembre de 2014
L'estudi analitza la manera com cinc diaris espanyols han tractat el tema del canvi climàtic.
Els diaris espanyols han passat per alt les causes i les solucions del canvi climàtic

Els mitjans de comunicació han presentat la ciència del clima com una ciència controvertida, polèmica i subjecte a debat

Les divergències evidents entre les recomanacions dels informes del Panell d’experts sobre canvi climàtic de l’ONU (IPCC) i l’absència de mesures polítiques efectives de mitigació i adaptació per part del govern espanyol, és la motivació que ha dut a les investigadores Emilia Lopera i Carolina Moreno del CIEMAT ha estudiar el paper dels mitjans de comunicació espanyols com a facilitadors o inhibidors de la presa de mesures polítiques per fer front al canvi climàtic. La seva investigació s’ha centrat en l’anàlisi de cinc diaris espanyols (El País, El Mundo, Abc, Expansión i Levante) en el període comprès entre el 2000 i el 2010.

Les autores conclouen que els mitjans de comunicació no han ajudat a la implementació de mesures contra el canvi climàtic. Els diaris analitzats han mostrat, segons recull l’estudi, un interès excessiu per les conseqüències del canvi climàtic, i han donat poca informació sobre les causes del problema i les possibles solucions. Això es fa palès en el fet que, mentre que el 75% de les notícies analitzades versaven sobre fenòmens extrems, canvis en les precipitacions i crescudes del nivell del mar, tan sols un 12% plantejava possibles solucions, un 9% indicava les possibles causes, i un 1% assenyalava responsables, com ara determinats països, líders o indústries.

L’estudi també ha permès constatar l’oscil·lació de l’atenció mediàtica en funció dels esdeveniments relacionats amb el fenomen. Per exemple, no va ser fins a la publicació de la pel·lícula “Una veritat incòmoda” d’Al Gore al 2006, i posteriorment el seu Premi Nobel, que el canvi climàtic va guanyar presència als mitjans espanyols. 

Les autores també han detectat que els mitjans de comunicació han presentat la ciència del clima com una ciència controvertida, polèmica i subjecte a debat, o directament han qüestionat o negant l’existència del canvi climàtic.  

Hemeroteca
Què és .ambiental?
Subscripció
Contacte
Equip de redacció