La revista del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya
Núm. 20, Juliol - Setembre de 2015
Cinthia Pereira - Vocal de comunicació del COAMB
Crònica del 8è Congrés Mundial d'Educació Ambiental (WEEC)

El passat 28 de juny es va inaugurar el 8è Congrés Mundial d’Educació Ambiental (WEEC) a Göteborg, Suècia, organitzat per la Universitat de Göteborg i la Universitat Tecnològica de Chalmers i el seu Centre de Medi Ambient i Sostenibilitat.

El Congrés Mundial d’Educació Ambiental és una trobada internacional de gran importància on es reuneixen experts en educació ambiental i sostenibilitat de molts països. El Congrés, que ha durat quatre dies, ha comptat amb un bon nombre de representants espanyols i catalans. Espanya ha estat el setè país amb més participants: 29 en total, dels quals 16 són catalans. El Congrés ha reunit 800 assistents de 75 països.

La sessió d’obertura va comptar amb la moderació de Katarina Gårdfeldt, directora del Centre de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Universitat de Göteborg i la Universitat Tecnològica de Chalmers, i hi van intervenir com a ponents: Ingrid Pramling Samuelsson, co-presidenta del WEEC 2015 i professora de la Universitat de Göteborg; Mario Salomone, professor de la Universitat de Bergamo (Itàlia) i Secretari General del WEEC; Pam Fredam, professora i vicerectora de la Universitat de Göteborg; John Holmberg, professor i vicepresident de la Universitat Tecnològica de Chalmers; Irina Bokova, directora general de la UNESCO; i Achim Steiner, director executiu de la UNEP i subsecretari general de les Nacions Unides. A la inauguració també van participar Stephen Sterling, professor d’Educació per a la Sostenibilitat de la Universitat de Plymouth (Regne Unit), com a moderador, i Arjen Wals, co-president del WEEC 2015 i professor de la Universitat de Wageningen (Países Bajos) i de la Universitat de Göteborg, com a ponent principal.

El programa del Congrés és molt complet pel que fa a la diversitat de sessions plenàries, reunions, ponències i exposició de pòsters; tots ells espais ideals per intercanviar experiències, coneixements, idees i cultures de diferents països.

El WEEC és un Congrés on tots els experts i estudiants poden aprendre i ensenyar, des de diferents perspectives culturals, temes relacionats amb l’educació ambiental i la sostenibilitat. Poder conèixer les pràctiques de cadascun dels 75 països participants és una gran oportunitat per obrir la ment, veure les coses a través dels ulls dels altres, motivar-se i tenir noves idees per crear estratègies de canvi i avenç cap als objectius del desenvolupament sostenible i cap a una nova dècada per a l’educació ambiental.

En el Congrés s’ha discutit sobre el paper i la importància de l'educació ambiental i la sostenibilitat a tots els nivells, tant en l'educació superior com en l'educació primària, secundària obligatòria i batxillerat.

Els temes abordats en el transcurs del Congrés han estat els següents: 1) Prendre seriosament els infants en abordar els desafiaments globals; 2) Reclamant un sentiment de pertinença local en l'era digital; 3) Educació ambiental i reducció de la pobresa; 4) Aprenentatge en coalicions vitals per ciutats verdes; 5) Conceptes (re)emergents per a l'administració ambiental i la sostenibilitat; 6) Compte amb la bretxa! Passar de la consciència a l'acció; 7) Avaluació de l'educació ambiental i la sostenibilitat en temps de rendició de comptes; 8) Més enllà de l'economia verda: educació i aprenentatge de llocs de treball verds en una societat verda; 9) Noves perspectives sobre la investigació en educació ambiental i sostenibilitat, 10) Desenvolupament de polítiques per a l’educació de medi ambient i la sostenibilitat; i 11) Educació, aprenentatges i resiliència en els processos d'adaptació al canvi climàtic.

A la WEEC 2015 hi han participat investigadors i docents d'universitats, professors que ensenyen a estudiants de totes les edats, estudiants, agències governamentals (locals, regionals i nacionals), funcionaris d'organismes internacionals, onegés, gestors de reserves naturals i àrees protegides, empreses privades interessades en temes ambientals, sostenibilitat i educació, i mitjans de comunicació i premsa.

Cinthia Pereira és ambientòloga i vocal de comunicació del COAMB. És investigadora a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA – UAB) i Community Manager. Ha participat a la WEEC junt al Alejandro Marcos, també vocal de Comunicació del COAMB.
Hemeroteca
Què és .ambiental?
Subscripció
Contacte
Equip de redacció