Jornades

Jornada: ”L’energia fotovoltaica i agricultura, a la recerca d’un equilibri”

La lluita contra el canvi climàtic exigeix la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables, i una de les formes d’obtenir-les són les plaques fotovoltaiques. Aquestes, tanmateix, comparteixen el sòl amb altres usos i, particularment, amb els sistemes naturals, l’ús forestal i l’ús agrari. La necessitat de l’extensió de les energies renovables és indiscutible i, alhora, pot afectar a la necessària producció d’aliments del país. Ens trobem, doncs, davant dos sectors econòmics amb reptes pendents i fràgils a dia d’avui a casa nostra. D’una banda, Catalunya compta amb un baix grau d’autosuficiència alimentària en tant que solament disposa de la meitat de terres de conreu respecte a la mitjana europea, i d’aquestes solament el 30% de terres en regadiu, les quals aporten el 70% de la producció agrícola. D’altra banda, Catalunya és a la cua de les renovables a Espanya i a Europa, amb la necessitat d’incorporar 10 gigawatts més d’energia verda en els propers vuit anys per a poder complir amb el compromís del govern que l’any 2030 el 50% de l’energia elèctrica que consumim es produeixi amb fonts renovables. Ens trobem davant dos usos crítics del sòl, per obtenir energia i per produir aliments. La legislació catalana admet amb certes restriccions l’ús del sòl agrari fins i tot en terres de regadiu, i des del sector agrari es defensa que no caldria l’ús del sòl agrari i, sobretot, l’ús de terres de regadiu i productives. Els reptes complexos necessitaran de solucions complexes, i és per aquesta raó que el CEC organitza aquesta sessió per debatre les possibles solucions per trobar l’equilibri necessari, en un marc de reflexió seré, obert i constructiu per al bé del país.

Data: 22/03/2023

Lloc: Sala 4.3 del Col·legi d'Economistes de Catalunya (Plaça Gal·la Placídia, 32 - 08006 - Barcelona)

Organitza: Col·legi d'Economistes de Catalunya

Més Informació

Categoría de l’esdeveniment: Jornades


Jornada PATT “Prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració i les cuines centrals”

La Jornada PATT “Prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració i les cuines centrals” tindrà lloc a Girona, en el marc del Fòrum Gastronòmic, el proper dia 21 de març de 2023 a les 10:45 h a l’Auditotri – Aula debat.

Es presentarà de manera oficial la Guia per a la prevenció i reducció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració comercial i cuines centrals

Data: 21/03/2023

Lloc: Girona

Organitza: Generalitat de Catalunya

Més Informació

Categoría de l’esdeveniment: Jornades


Jornada GeoEnergia Catalunya

El Grup de Treball de Geotèrmia (GTG) del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i l’Institut Català d’Energia (ICAEN) organitzen una nova edició de les Jornades Tècniques GeoEnergia a Catalunya que tenen la finalitat de promoure i donar a conèixer el potencial de l’energia geotèrmica com a energia d’alta eficiència en el nou marc de la Transició Energètica. 

Data: 28/03/2023
Hora: 9:00-14:00

Lloc: Auditori Pompeu Fabra del COEIC (Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya)

Organitza: Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC)

Més Informació

Categoría de l’esdeveniment: Jornades


Jornada virtual de Transferència de Bones Pràctiques amb les guanyadores dels Premis Respon.cat 2022

El proper 16 de febrer tindrà lloc la Jornada virtual de Transferència de bones pràctiques de les organitzacions guanyadores dels Premis Respon.cat 2022.

Les organitzacions premiades dinamitzaran tallers on es mostraran les seves Bones Pràctiques d’RSE.

Data: 16/02/2023

Lloc: on-line

Organitza: Respon.cat

Més Informació

Categoría de l’esdeveniment: Jornades


Jornada ‘El sector energètic davant la situació de policrisi’

El Fòrum Econòmic Mundial identifica al seu Informe de Riscos Globals 2023 els reptes més preocupants a què s’enfronta el món, la majoria dels quals tenen una relació directa amb el sector de l’energia. És per això que, davant d’aquesta nova situació, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) organitza la jornada: El sector energètic davant la situació de  ‘policrisi’, que comptarà amb una ponència i una taula rodona amb representants destacats del sector energètic. El lloc on se celebrarà la jornada encara està per confirmar.

La ponència anirà a càrrec de l’investigador sènior en l’Àrea de Geopolítica Global i Seguretat del Barcelona Center for International Affairs (CIDOB), Víctor Burguete, qui presentarà l’informe El món el 2023: deu temes que marcaran l’agenda  internacional.

Pel que fa a la taula rodona, amb títol “El sector energètic davant la situació de policrisi”, estarà formada per Josep Maria Salas, Conseller Delegat de la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC), Irene Bartol, advocada especialitzada en dret energètic de Verdia Legal, Vito Olascoaga Berastegui, Directora de Generació Distribuïda de Naturgy (TBC) i Maria Salamero, Presidenta del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (TBC).

Aquesta jornada se celebra en el marc del Dia Mundial de l’Eficiència Energètica (5 de març) i el  Dia Internacional de la Dona (8 de març), i vol servir per debatre sobre els possibles escenaris a curt i llarg termini que haurà de transitar el sector energètic mentre segueix impulsant la transició cap a un nou model energètic. En paral·lel l’acte també pretén reivindicar el paper de la dona al sector.

Data: 09/03/2023
Hora: 10:30 - 12:30

Lloc: Auditori Naturgy. Avinguda Diagonal, 525

Organitza: Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC)

Més Informació

Categoría de l’esdeveniment: Jornades


10a Jornada EFISport

El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya col·labora un any més en l’organització de l’esdeveniment d’eficiència energètica referent al sector esportiu, que està liderat per INDESCAT, el Clúster Català de l’Esport.

La jornada, que se celebrarà el pròxim 9 de març, de 9h a 14:30h de forma presencial a lINEFC de Barcelona, està orientada a donar a conèixer i debatre novetats i mesures per a l’eficiència energètica en la gestió d’instal·lacions esportives públiques i privades. D’aquesta manera, la sessió vol posar a l’abast de tots els assistents solucions, productes i serveis que ajudin a implementar mesures d’eficiència en aquest tipus d’instal·lacions.

El programa de l’edició d’enguany inclou una taula inaugural, que se centrarà en com compensar l’increment del cost de l’energia en instal·lacions esportives a través de mesures, solucions, inversions i ajuts. Posteriorment es faran 3 workshops en paral·lel que tractaran els temes següents:

  • Intervencions i mesures per un millor aprofitament de l’aigua en instal·lacions esportives.
  • Envolupant i domòtica.
  • El perfil del mantenidor del futur.
Data: 09/03/2023
Hora: 9:00-14:30

Lloc: INEFC Barcelona. Av. de l'Estadi, 12, 22, 08038 Barcelona

Organitza: INDESCAT

Més Informació

Categoría de l’esdeveniment: Jornades


30è aniversari Centre Especial de Treball Femarec

Femarec porta més de 30 anys treballant per construir el futur de milers de persones en situació de vulnerabilitat i tothom ha estat una part important d’aquest projecte. És per això que  ens volen convidar a la Jornada Fem Futur.

Enguany l’eix conductor de la diada serà la celebració del 30è aniversari del seu Centre Especial de Treball, pioner en el foment de l’economia verda i la inserció sociolaboral de persones amb discapacitat i/o trastorn mental i especials dificultats.

Junts han recollit centenars d’experiències i aprenentatges, gràcies per formar-ne part i acompanyar-nos en aquest camí.

A la Jornada comptaran també amb la presència de nombroses personalitats rellevants de l’àmbit institucional, econòmic, cultural i acadèmic de casa seva.

Data: 20/03/2023
Hora: 10:00-14:00

Lloc: c/ Torrent de l'Estadella, 46 08030 Barcelona

Organitza: Femarec

Més Informació

Categoría de l’esdeveniment: Jornades


Jornada: ‘Els Municipis davant la transició energètica: una aposta decidida i ferma’

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, i Carles Caballero, regidor de Terrassa i president de l’AMEP (Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública), es complauen a convidar-vos a la jornada Els Municipis davant la transició energètica: una aposta decidida i ferma. L’acte tindrà lloc el dia 10 de febrer de les 9.30 h a les 14 h a l’auditori de la Universitat  Pompeu Fabra (Roc Boronat, 138. Barcelona).   

Data: 10/02/2023

Lloc: Auditori de la Universitat Pompeu Fabra (Carrer Roc Boronat, 138. Barcelona)

Organitza: Ajuntament de Barcelona

Categoría de l’esdeveniment: Jornades


TALLER: Disseny del servei i elaboració de plecs de recollida de residus

En aquest taller de 5 hores, organitzat des de l’Escola de Formació del COAMB, adreçarem aquests aspectes concrets i aportarem informacions pràctiques i aplicables per a la vostra tasca professional.

Data: 01/04/2022
Hora: 9.30 a 14.30h.

Lloc: ONLINE

Organitza: COAMB

Més Informació

Categoría de l’esdeveniment: Jornades


Jornada Energies Renovables a Catalunya

Des del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) i el Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) us proposem una sessió per visualitzar diferents perspectives i debatre sobre el desplegament de les energies renovables a Catalunya, en el marc de la necessària transició energètica.

Data: 23/11/2021

Lloc: Tarragona i ONLINE

Organitza: COAMB i CEDAT

Més Informació

Categoría de l’esdeveniment: Jornades